Natisni stran
Pomanjšaj Povečaj

Podpis deklaracije Odštevanje do / Countdown 2010

Državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor mag. Mitja Bricelj, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Branka Tome ter direktor Mednarodne zveze za naravo (IUCN) za Evropo Tamas Marghescu so 16. oktobra 2007 na ekološki kmetiji pri Lazarju pri Ljubljani podpisali deklaracijo Odštevanje do / Countdown 2010. Gre za prvi primer podpisovanja dveh ministrstev skupaj v kaki državi.

Pobuda je eden izmed mehanizmov ohranjanja biotske raznovrstnosti, ki poteka na svetovni ravni. V določenih delih to pobudo lahko primerjamo tudi z Naturo 2000, evropskim omrežjem posebnih varstvenih območij, katerega glavni cilj je na varstvenih območjih ohraniti živalske in rastlinske vrste ter habitate, ki so redki ali pa so v Evropi že ogroženi. Slovenija si bo prizadevala takšne mehanizme združevati ter tako še bolj učinkovito prispevati k ohranjanju biotske raznovrstnosti.

Partnerji v deklaraciji navajajo tudi lastne obveze za izpolnjevanje ciljev. Ministrstvi bosta vsako leto 22. maja (Dan biotske raznovrstnosti) podrobno preučili stanje izvajanja zavez in o tem poročali sekretariatu pobude.

Več:


Na vrh