Natisni stran
Pomanjšaj Povečaj

O Naturi 2000, divjadi in drevesni dediščini v Karavankah

V sklopu predavanj ob II. Dnevu Karavank sta bili v knjižnici dr. Toneta Pretnarja v Tržiču dve predavanji na temo narave in Nature 2000 v Karavankah.

Blaž Černe iz Zavoda za gozdove OE Bled je 21. septembra predstavil raznovrstnost divjadi in vlogo organiziranega lovstva v Karavankah. Poslušalci so izrazili željo, da se o pogosto podcenjenem oz. premalo poznanem pomenu lovcev in lovskih društev pri upravljanju z divjadjo in ohranjanju biotske raznovrstnosti še večkrat spregovori v šolah.

Mateja Šmid pa je 5. oktobra predstavila kulturno in naravno dimenzijo izjemnih dreves na splošno oz.  na izbranih primerih v Karavankah. Ta so ponos domačinov in nosilci zgodb iz svoje preteklosti, so kraj druženja ter pomenijo vez med generacijami in z naravo. Navkljub temu sta njihov status in usoda pogosto zelo negotova. Predstavljena je bila tudi ideja o čezmejnem povezovanju posameznih izjemnih dreves in njihovih ''skrbnikov'' ob obstoječih poteh v Karavankah, zlasti pri ohranjanju njihovega stanja in družbene funkcije, ter pri predstavljenju obiskovalcem.


Na vrh