Natisni stran
Pomanjšaj Povečaj

Poslanec spraševal o strategiji širitve Nature 2000

Poslanec mag. Borut Ambrožič je ministru za kmetijstvo in okolje postavil poslansko vprašanje. Vprašal ga je,  ali ima Ministrstvo za kmetijstvo in okolje pripravljeno strategijo kako zagotoviti še 2 % slovenskega ozemlja, kjer naj bi bila vzpostavljena območja Nature 2000.

Minister je predstavil dosedanji potek predstavitev občinam in drugim ministrstvom. Povedal je, da se sedaj občine zberejo v skupino in povabijo predstavnika domicilne izpostave Zavoda za varstvo narave. Sodelujejo tudi sodelavci iz sektorja za varstvo narave ministrstva. Konec novembra oziroma v začetku decembra bo ta postopek zaključen. V naslednjem koraku se bo delo osredotočilo na nevralgične točke. Ob tem je navedel, da je bil izbran tudi izvajalec, ki bo v nadaljnjih postopkih ugotavljal tudi točke, kjer se srečujeta varovanje narave in razvoj.

Minister je posebej izpostavil, da gre tudi pri predlogu širitev območij Natura 2000 v kar 75% za območja v gozdovih, veliko je tudi kmetijskih zemljišč. Se pa v mnogih točkah srečujeta interesa energetike obnovljivih virov, varovanja okolja, tudi prometne infrastrukture, širitve naselij - in o teh želi ministrstvo v odprti debati jasno spregovoriti. Predlog bo nato ministrstvo posredovalo Vladi RS.

Poslanec je nato v zaključnih besedah poudaril, da se je vredno in potrebno potruditi za ohranitev našega okolja in ob tem izpostavil primer barij na Pohorju: ob izračunu prihranka ob primernem varovanju in ohranjanju, če bodo še naprej služila turizmu, čiščenju vode, zraka, ohranjanju naravne mikroklime in podobno, bi lahko imeli v naslednjih petdesetih letih od njih celo do 190 milijonov evrov ti. eko dobička.

Magnetogram


Na vrh