Natisni stran
Pomanjšaj Povečaj

Natura 2000 kot izziv in priložnost

Parlamentarna skupina GLOBE Slovenija je 7. novembra 2013 organizirala posvet Natura 2000 kot izziv in priložnost. Uvodnemu pozdravu predsednice Parlamentarne skupine GLOBE Slovenija Alenke Jeraj je sledilo 9 predstavitev:  Marija Markeš je poudarila, da je NATURA 2000 naša skupna skrb in da moramo težave reševati sproti. Pozitivne izkušnje je prestavil Darij Krajčič, hkrati je opozoril na vprašljivost izrednega obsega infrastrukturnih posegov v Sloveniji.

Župan Velike Polane Damijan Jeklin je predstavil Deželo štorkelj- Destinacijo NATURA 2000, saj na Naturo 2000 gledajo kot na priložnost, ne problem. Opozoril je, da občine za Naturo nimajo na voljo sistemskega financiranja 2000  in da je komunikacija med državo in občinami šibka.

Prestavili so tudi Triglavski narodni park (Peter Skoberne), Ljubljansko barje (Tina Mikuš) in Kočevsko (Aleksandra Osterman, Tina Kotnik in Mirko Perušek).

Pogled načrtovalcev infrastrukture, ki se soočajo z zahtevnimi nalogami umeščanja v našem obsežnem omrežju Natura 2000, sta predstavila Barbara Radovan in Matjaž Eberlinc, Karel Lipič je spregovoril o izzivih golfa.

V diskusiji je predstavnik DOPPS opozoril na negativne trende glede ptic, tudi v zavarovanih območjih, Dušan Ogrin pa posvaril pred dilemo ali varovanje ali razvoj, saj je Natura 2000 naš razvoj. Opozoril je, da turizem v območjih Natura 2000 ne dobiva državnih spodbud. Miro Kapus je Brje, ki je bilo letos uvrščeno med območja Natura 2000, predstavil kot primer odličnega sodelovanja med vrhunsko stroko in domačini.

 


Na vrh