Natisni stran
Pomanjšaj Povečaj

Zmagovalna fotografija s Kočevskega

Revija Ona in Onaplus z Zavodom RS za varstvo narave sta spomladi razpisala fotonatečaj, ki je potekal v sklopu projekta LIFE SI Natura 2000 Upravljanje. Z njim naj bi prispevali k boljši prepoznavnosti odnosa med človekom in naravo, njunemu sobivanju in vzajemni blaginji. Slogan natečaja je bil Ljudje z naravo, narava za ljudi.

Sodelovalo je 107 avtorjev z več kot 300 fotografijami, izmed njih so jih ocenjevalci iz Zavoda RS za varstvo narave in Dela izbrali deset. Te so bile poleti objavljene v revijah Ona in Onaplus, nato pa so bralci glasovali za najljubšo.

Nagrada je šla v roke mladi fotografinji in ljubiteljici narave Doroteji Gorše, ki je zmagovalno fotografijo, Jutranjo pesem, posnela ob Kočevskem jezeru. Doroteja je članica fotokluba Grča in se s fotografijo ukvarja že več let.

Jutranja pesem, foto: Doroteja Gorše

Na odprtju razstave sta spregovorila tudi dr. Katarina Groznik Zeiler (Ministrstvo za kmetijstvo in okolje), ki je izpostavila pomen ljudi, ki so ohranili naravo Slovenije, opozorila pa tudi na slabšanje stanja živalskih in rastlinskih vrst, tudi na ravni Evropske unije.

Direktor Zavoda RS za varstvo narave dr. Darij Krajčič pa je poudaril, da za ohranjanje narave ni dovolj predpis, pomembno je, kako jo ljudje dojemajo, doživljajo, kako z njo ravnajo; tu je podčrtal pomen umetnosti.

 

 

 

 

 


Na vrh