Natisni stran
Pomanjšaj Povečaj

Vrnitev zlatovrank na Goričko in v Slovenijo

Zlatovranka je nazadnje v Sloveniji na območju Natura 2000 Slovenske gorice – doli uspešno gnezdila leta 2005. Vse od takrat do letošnjega leta so se v Sloveniji pojavljali posamezni osebki. Bili so tudi poizkusi gnezdenja, ki pa niso bili uspešni, zato smo jo razglasili za izumrlo. Njeno izumrtje je botrovalo tudi izbrisu območja Natura 2000 Slovenske gorice - doli v letu 2013.

Foto: Robi Gjergjek

Kljub temu so bila območja dolin z ekstenzivno rabljenimi travniki na meji z Avstrijo še naprej privlačna za zlatovranke. Z območja Natura 2000 Südoststeirisches Hügelland, kjer gnezdi zadnja in edina populacija zlatovrank v Avstriji, so v letu 2013 na mejno območje Goričkega priletele štiri zlatovranke in se v zgornji Ledavski dolini zadrževale celotno poletje.

Z namenom, da zlatovrankam izboljšamo življenjske pogoje na območju Natura 2000 Goričko, smo člani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) ter zaposleni v Javnem zavodu Krajinski park Goričko v sodelovanju z avstrijskimi kolegi lani in letos na robovih travnikov namestili 40 t.i. lovilnih prež, s katerih zlatovranke zelo rade lovijo. Obenem smo se z nekaterimi lastniki travnikov dogovorili, da so travnike pokosili in jih niso več mulčili. Dodatno smo jeseni in pozimi 2014 namestili več kot 30 gnezdilnic za zlatovranke.

Foto: Gregor Domanjko

Skupni ukrepi obeh organizacij so se izkazali za pravilne in uspešne, saj so pripomogli, da je par zlatovrank v eni izmed teh gnezdilnic letos poleti na Goričkem ponovno vzgojil pet mladičkov. Po besedah mag. Michaela Tiefenbacha, največjega poznavalca zlatovrank v Avstriji, so to odlični temelji za ponovno vzpostavitev skupne populacije zlatovrank na obmejnem območju obeh držav na Evropski zeleni vezi. 

Kontaktna oseba: Gregor Domanjko, DOPPS (gregor.domanjko@remove-this.gmail.com)

 

Več:


Na vrh