Natisni stran
Pomanjšaj Povečaj

Hiša zelišč – do zelenih delovnih mest z razvojnim razumevanjem naravnih virov

Zelišča, ki zrastejo v nasadih in na travnikih na višjih nadmorskih višinah, imajo posebno veliko blagodejnih učinkovin. Na kmetijah na območju Idrijskih Krnic in Vojskega je iz njihove pridelave, nabiranja in predelave ter spremljajoče izobraževalne in turistične dejavnosti nastala blagovna znamka Hiša zelišč, poroča Umanotera.

Dejavnost je bila kot pilotni primer trajnostnega razvoja gorsko-višinskih kmetij razvita v sodelovanju z Idrijsko-cerkljansko razvojno agencijo. Poleg gojenja zelišč vključuje kontrolirani odvzem zdravilnih rastlin iz naravnega okolja višinskih travnikov, katerih del se nahaja tudi v območju Natura 2000. Nabiranje arnike v zaščitenem območju je odobrila Agencija RS za okolje, ki tudi nadzira skrb za njen ponovni razrast. Z varovanjem prvobitnih habitatov, ki zeliščarsko dejavnost trajnostno oskrbujejo s surovinami, se ohranjajo in ponovno razraščajo tudi botanične redkosti, kot sta endemit kranjski jeglič ter absolutni endemit idrijski jeglič ter druge predalpske cvetlice.
 
Lara Lapajne Golob in Irena Kenda v okviru raznolike dejavnosti Hiše zelišč pripravljata načrt »gojenja« travnikov, ki bo ob trajnostnem odvzemu zaščitenih zelišč dolgoročno zagotavljal njihovo naravno prisotnost. Takšno razvojno razumevanje naravnih virov - ko varovanje narave ob učinkovitem trženju povečuje konkurenčnost gospodarske dejavnosti, je posebej pomembno za ustvarjanje kakovostnih delovnih mest na podeželju.    
 
Hiša zelišč se je na natečaju Partnerstva za zelena delovna mesta: dobre prakse podjetij in lokalnih skupnosti uvrstila med najboljše prakse, ki ustvarjajo zelena delovna mesta in prispevajo k širšim ciljem trajnostnega razvoja. Pokazala je, da je Natura 2000 lahko tudi razvojna priložnost. Oglejte si predstavitveni video.

 


Na vrh