Natisni stran
Pomanjšaj Povečaj

Sršenar, gozdni jereb in čebelar na znamkah

Konec maja 2016 je Pošta Slovenije izdala serijo petih znamk Slovenske ptice. Med njimi so tudi tri, varovane z Direktivo o pticah, za katere so določena območja Natura 2000. To so sršenar, gozdni jereb in čebelar.

Sršenar  je predstavnik družine orlov, njegov življenjski prostor so odprti listnati in mešani gozdovi, ki mejijo na pašnike in senožeti. Gnezdo naredi običajno visoko na drevju, pogosto zasede opuščeno gnezdo drugih ptičev. Ima en zarod, znese eno do tri jajca. Njegova hrana so osja zalega, odrasle ose in čebele, tudi dvoživke in ptiči. Sršenarje poletna vrsta, seli se prek Gibraltarja, Sicilije in Bosporja do južne Afrike. Pri nas je razmeroma pogost. Sršenar kot Natura 2000 vrsta.

Gozdni jereb je iz eden najmanjših iz družine koconogih kur. Živi v svetlih iglastih in mešanih gozdovih z nekaj podrasti in se za razliko od ostalih predstavnikov družine vse leto zadržuje na zelo majhnem območju, velikem le nekaj 100 kvadratnih metrov. Živi v paru, zelo prikrito in ga težko opazimo. Samica znese šest do deset jajc, za mladiče skrbita oba starša. Njegova hrana so rastlinski popki, poganjki in razna semena. Je naša dokaj razširjena vrsta po vseh hribovitih območjih. Gozdni jereb kot Natura 2000 vrsta.

Čebelar je čudovito obarvan predstavnik družine legatov. Živi v odprtih predelih, kjer ima na razpolago ilovnate ali peščene stene, da lahko izkoplje gnezdilni rov. Gnezdi kolonijsko. Znese štiri do sedem jajc, oba starša valita in skrbita za mladiče. Čebelar v zraku lovi večje žuželke, kot so kačji pastirji, pa tudi čebele. Je poletna vrsta in se jeseni odseli. Pri nas je zelo redek. Čebelar - kot Natura 2000 vrsta.

 

Avtor risb je Zlatko Drčar, opise je pripravil Janez Gregori.

Več o Slovenskih pticah na spletni strani Pošte Slovenije.

Vse Natura živalske in rastlinske vrste, upodobljene na znamkah Pošte Slovenije, najdete tu.


Na vrh