Natisni stran
Pomanjšaj Povečaj

Vpis slovenskih bukovih gozdov Pragozd Krokar in Snežnik-Ždrocle na UNESCO Seznam svetovne dediščine

Na UNESCO Seznam svetovne dediščine so 7. julija 2017 uvrstili 63 novih območij starodavnih in prvinskih bukovih gozdov v desetih državah. V Sloveniji sta kot območji posebne univerzalne vrednosti priznani pragozd Krokar in Snežnik-Ždrocle. Pragozd Krokar predstavlja nedotaknjene prvinske gozdove  v osrčju tudi sicer dobro ohranjenih gozdov Kočevske. Snežnik-Ždrocle predstavlja starodavne bukove gozdove, s predeli prvinskih gozdov. Tudi ta rezervat leži sredi obsežnega gozdnega kompleksa. Oba sta del omrežja Natura 2000.

(Krokar, Foto: Marko Masterl)

(Snežnik - Ždrocle, foto: Špela Habič)

Ti gozdovi predstavljajo razširitev predhodno priznanih in na seznam uvrščenih gozdov v Nemčiji, Slovaški in Ukrajini, svetovne dediščine z nazivom Prvinski bukovi gozdovi Karpatov in starodavni gozdovi Nemčije. Odbor za svetovno dediščino je tem gozdovom priznal posebno univerzalno vrednost, ker skupno predstavljajo dokaz izjemnega razvoja in vpliva bukovih ekosistemov v Evropi, ki so jih imeli od zadnje ledene dobe. Leta 2007 je UNESCO vpisalo gozdove v Ukrajini in Slovaški, leta 2011 je to serijo razširilo še z območji v Nemčiji. Tokratni seznam so vpisali med zasedanjem 41. Odbora za svetovno dediščino  v Krakovu na Poljskem, v sklopu transnacionalne razširitvene nominacije. S sedanjim vpisom se je serija dopolnila še z območji v Albaniji, Avstriji, Belgiji, Bolgariji, Hrvaški, Italiji, Romuniji, Sloveniji, Španiji in Ukrajini.

Vpis na Seznam svetovne dediščine je za Slovenijo pomembno priznanje za dobro varstvo gozdnih rezervatov kot sta pragozd Krokar in Snežnik-Ždrocle v preteklosti, hkrati pa pomeni tudi močno zavezo Sloveniji, da v prihodnje varstvo obeh gozdnih rezervatov in tudi sicer gozdnih ekosistemov bukovih gozdov še nadgradi.

Za Slovenijo je to drugi vpis na UNESCO Seznam svetovne naravne dediščine. V Seznam svetovne dediščine s področja narave, do sedaj kot edini vpis Slovenije, so bile pred tridesetimi leti vpisane Škocjanske jame.


Več:


Na vrh