Natisni stran
Pomanjšaj Povečaj

Krajinski park Topla (Phare)

Nedaleč od Črne na Koroškem, v zgornji Mežiški dolini, leži ena najslikovitejših gorskih dolin v Sloveniji - dolina Topla.

Zaradi številnih naravnih lepot, izjemne kulturne krajine in ohranjene etnološke dediščine je skupaj z ovršjem Pece in obdajajočimi pobočji že od leta 1966 zavarovana kot naravna znamenitost in krajinski park.

Podobno kot druge doline v Karavankah je bila tudi Topla poseljena že konec 16. stoletja. Pet ohranjenih starih kmetij že stoletja oživlja značilno podobo koroške zemlje: Burjakova, Florinova, Kordeževa, Fajmutova in na nadmorski višini 1120 m še Končnikova domačija.

Hiše na strmih pobočjih se skupaj z gospodarskimi poslopji stiskajo v gručo, ki je pod čopastimi, s skodlami kritimi strehami od daleč videti kot majhen zaselek. Skrbno in lepo oblikovana glavna poslopja z živobarvnimi poslikavami in zanimivimi rezbarskimi detajli še danes pričajo o domiselnosti, oblikovalskem čutu in zavesti domačinov, ki so kljub trdemu kmečkemu življenju čudovito etnološko dediščino skrbno ohranjali iz roda v rod.

Več o projektu

 


Na vrh