Natisni stran
Pomanjšaj Povečaj

Bukovniško jezero (Phare)

Prelepi gorički gozdovi pri Dobrovniku zakrivajo biser Bukovniško jezero. Na Goričkem ni naravnih stoječih voda, zato so zajezitve potokov, ki so oblikovale jezera, toliko pomembnejše oaze življenja za rastline in živali. V okolici jezera so radiestezisti in bioenergetiki odkrili številne zdravilne točke blagodejnega zemeljskega sevanja, ki privabljajo veliko število obiskovalcev, bolnikov in radovednežev vseh vrst.

Bukovniški potok in Bukovniško jezero imata z naravovarstvenega stališča poseben status, saj sta opredeljena kot (1) državna naravna vrednota, (2) ekološko občutljivo območje in (3) NARAVA 2000 območje. Bukovniško jezero je del Krajinskega parka Goričko in predstavlja tudi eno od vstopnih točk v krajinski park.

Ta poseben naravovarstven pomen predstavlja prvi od dveh glavnih izzivov projekta Bukovniško jezero - prebujajoča se lepotica. Drug izziv/problematiko pa prinaša dejstvo, da leži Bukovniško jezero v občini Dobrovnik, ki jo tarejo strukturni problemi (mala občina s polkmečkim in kmečkim prebivalstvom) in zelo visoka stopnja nezaposlenosti.

Občina Dobrovnik zato stalno išče možnosti za večanje zaposljivosti lokalnega prebivalstva in si prizadeva za optimalno rešitev razvoja Bukovniškega jezera. Rešitev vidi  v trajnostnem sonaravnem uravnoteženem razvoju turizma, kmetijstva in gozdarstva v bližnji okolici Bukovniškega potoka in Bukovniškega jezera.

Ciljni skupini uporabnikov rezultatov projekta sta zato: (1) lokalno prebivalstvo (predšolska in šolska mladina, lastniki in uporabniki kmetijskih/gozdnih zemljišč, ljudje, ki se ukvarjajo s turizmom ali ga razvijajo, ostalo lokalno prebivalstvo) in (2) turisti, ki gravitirajo k Bukovniškemu jezeru (Obiskovalci točk z blagodejnim zemeljskim sevanjem, športni rekreativci (kolesarji, sprehajalci, ribiči), ljudje, ki kampirajo ali imajo piknike na jezeru, gobarji,...).

Več o projektu...

 


Na vrh