Skip to main content

Bilten e Natura 2000, št. 134 / julij 2012

SLOVENIJA

Prireditev ob 20. letnici

Na Kozjanskem je bila 20. julija 2012 svečanost ob 20. obletnici  direktive o habitatih in finančnega programa LIFE. Osrednji del prireditve na gradu Podsreda je bila okrogla miza na temo »Natura 2000 kot priložnost za (zeleni) turizem in lokalni razvoj«. Med povabljenimi so bili župani občin, v katerih območja Natura 2000 presegajo polovico občinskega ozemlja, predstavniki turističnega gospodarstva in naravovarstvene institucije. Več.

Sloveniji še dva LIFE projekta

Evropska komisija je odobrila financiranje 202 novih projektov v okviru finančnega instrumenta za okolje LIFE+. Med odobrenimi novimi projekti sta tudi dva projekta iz Slovenije: Projekt Ministrstva za okolje in prostor SI Natura 2000 Upravljanje in projekt Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije LIVEDRAVA. Skupna vrednost obeh projektov je 6,1 milijona evrov Več.

Odgovor na opomin zaradi Direktive o habitatih

Evropska komisija je v uradnem opominu zavzela stališče, da Slovenija ni izpolnila svojih obveznosti, ker ni zagotovila izčrpnega seznama območij Natura 2000 po Direktivi o habitatih. Območja, ki bi morala biti vključena, je izključila iz nacionalnega omrežja iz razlogov, ki niso bili znanstveno utemeljeni. 
Slovenija odgovarja, da je sprememba predpisa, s katerim odpravljamo kršitev, v programu dela vlade. Za postopek je bil sprejet poseben izvedbeni projekt. Skrajni predvideni rok za sprejem predpisa je 20. 12. 2012. Več.

O Naturi 2000 sedem radijskih oddaj

Uredništvo Radia Ognjišče je ob dvajseti obletnici Direktive o habitatih v Minutah za okolje predstavilo omrežje Natura 2000, njegove značilnosti, pa tudi mite, ki so se spletli okrog njega. Poslušalci so lahko sedem sobot prisluhnili pogovoru z naravovarstvenikom dr. Petrom Skobernetom. Več.

S predstavniki Evropske komsijie tudi o Naturi 2000

Na delovnem srečanju s predstavniki Ministrstva za kmetijstvo in okolje so se junija 2012 mudili predstavniki Generalnega direktorata za okolje Evropske komisije (EK). Razprava je potekala tudi o odprtih postopkih, ki se nanašajo na določitev varovanih območij zaradi ohranjanja narave. Več.

Volkovi v juniju

V mesecu juniju je volkulja Tonka, alfa samica iz tropa Vremščica-Nanos, večino časa preživela ob brlogu, kjer je skrbela za svojih pet mladičev in jih tudi vsakih nekaj tednov premikala v nove brloge. Volk Slavc, ki je bil rojen v slovensko-hrvaškem tropu Slavnik in je lani zapustil svoj rodni trop, se je ustalil na območju naravnega parka Lessinia, v družbi še enega volka. Vse kaže, da je par sedaj osnoval prvi trop volkov na tem območju Italije. V začetku julija so v okviru projekta SloWolf uspeli odloviti in s telemetrično ovratnico opremiti tudi prvega volka v Kočevskem rogu – mlado volkuljo Tio. Več.

Na Pohorju obnavljajo poti

V sklopu projekta WETMAN obnavljajo lesene (brunčane) poti na treh lokacijah na Pohorju. Ob tem vabijo na prostovoljno naravovarstveno akcijo (18. in 25. avgusta 2012). Zaradi del so občasno zaprte poti oz. deli poti na Lovrenška jezera.

BRANJE

Ptice kmetijske krajine

Na spletu smo objavili Monitoring splošno razširjenih vrst ptic za določitev slovenskega indeksa ptic kmetijske krajine (FBI) za 2010 in za 2011, Primož Kmecl, DOPPS, december 2011: poročilopriloge.

N Vestnik

Izšla je nova, druga letošnja, številka glasila zaposlenih na Zavodu RS za varstvo narave – N Vestnik

Svet ptic

Izšla je druga letošnja številka revije Svet ptic. Predstavljeni so mala čigra (varovana tudi z direktivo o pticah), morska mednarodno pomembna območja za ptice naravni rezervat Škocjanski zatok.

Živali in predsodki

Izšla je knjiga Rudija Ocepka  Premagajmo predsodke do živali. Založba: Avrora, cena: 29,90 EUR.

Drevesa in grmi Jadrana

Izšla je knjiga Roberta Brusa Drevesa in grmi Jadrana. Založba: Modrijan, cena: 49,90 EUR.

Parki Dinarskega loka

V sklopu projekta Parkovi Dinarskog luka, ki ga vodi WWF, so izdali prvo številko biltena (hrvaškoangleško).

NAPOVEDNIK

6-13 avgust 2012: Drugo odonatološko srečanje Balkana / Second Balkan Odonatological Meeting, Gornje Podunavlje in Zasavica, Srbija. Organizira Znanstvenoraziskovalno društvo študentov biologije in ekologije Josif Pančić.

21-24 avgust 2012: mednarodna konferenca: 6th International Conference on Monitoring and Management of Visitors in Recreational and Protected Areas, Stockholm, Švedska. Organizator: MMV.

25-31 avgust 2012: drugi Interdisciplinarni mladinski raziskovalni tabor Rogla 2012. Rogla. Organizirata ZOTKS in Sklad za ohranjanje narave Pohorja ter ob podpori Zavoda RS za varstvo narave, Društva ljudske tehnike Zreče, podjetja Unior, d. d. Program Turizem.

29. avgust 2012: okrogla miza "Lokalni pridelki, turizem in narava - priložnost za sožitje" v sklopu sejma AGRA, Gornja Radgona.

6-15 september 2012: svetovni kongres IUCN World Conservation Congress, Jeju, Koreja.

12-14 september 2012: 7. konferenca Neobiota / 7th NEOBIOTA Conference, Pontevedra, Španija.

26-28 september 2012Constituencies in Wilderness Protection, Nauvo / Nagu, Finska.

8-19 oktober 2012: srečanje pogodbenic Konvencije o biološki raznovrstnosti, Indija.

21-24 oktober 2012: konferenca Zagotavljanje ekoloških funkcij preko prometne infrastrukture / Safeguarding ecological functions across transport infrastructure, Potsdam-Berlin, Nemčija.

22-25 oktober 2012:  Letna konferenca Eurosite in Europark (Re)connecting, Genk, Belgija.

25-28 november 2012: Forum morskih zavarovanih območij Sredozemlja / The 2012 Forum of Marine Protected Areas in the Mediterranean, Antalya, Turčija.

NARAVA NA KRATKO

Zasedanje komisije o kitolovu

Predstavnik Slovenije se je julija 2012 udeležil zasedanja Mednarodne komisije o kitolovu (IWC). Izhodišča.

Sredstva za Informacijski center Strunjan

Od leta 2008 ministrstvo, pristojno za varstvo narave in ministrstvo, pristojno za turizem sodelujeta pri investicijah v javno infrastrukturo za obiskovalce zavarovanih območij. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je junija 2012 dodelilo sredstva projektu "Informacijski center Krajinskega parka Strunjan". Center bodo uredili v dveh solinarskih hišicah. Vrednost projekta je 428.670 EUR, večinoma iz evropskih kohezijskih sredstev, sofinanciranje pa bosta zagotovili ministrstvi.

Če želite zanimivosti o vašem delu v zvezi z Naturo 2000 sporočiti tudi drugim, nam jih pošljite in objavili jih bomo. Prispevke naslovite urednici e-biltena (breda.ogorelec@gov.si). Če eNature ne želite prejemati, pišite na isti naslov.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Dunajska cesta 22 / Litostrojska cesta 54, 1000, Ljubljana. Telefon: (01) 478 7400, spletna stran: www.natura2000.gov.si, neposredna povezava na arhiv eNature do številke 75,  arhiv od 76 dalje.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava