Skip to main content

Bilten e Natura 2000, št. 230 / avgust 2020

SLOVENIJA


Domovanja velikega skovika imajo tablice

V okviru projekta Gorička krajina so na Goričkem z lastniki 50 visokodebelnih sadnih dreves s primernimi dupli za velikega skovika sklenili pogodbe o varstvu teh pomembnih gnezdišč. Zdaj so drevesa označena: na tablicah je predstavljen pomen ohranjanja starejših sadnih dreves, ki imajo v deblu odprtine/dupla. Več.


Nova polkna netopirjem omogočajo prelet 

Podstrešje cerkve Marijinega obiskanja v Markovcih skupaj z zvonikom spada med manjša, a vseeno pomembna zatočišča in parišča navadnega netopirja na Goričkem. Na pobudo Krajinskega parka Goričko je župnik vgradil nova lesena polkna na zvoniku: odprtine med posameznimi letvicami omogočajo, da netopirji priletijo na polkna, se splazijo skozi in odletijo naprej. Več.


Mladi čebelar zopet v naravi

Kozjanski park je v sodelovanju z najditeljico in azilom na Muti v naravo uspešno vrnil mladega čebelarja. Sprva onemogli mladič je že drugi dan oskrbe kazal znake popolnega okrevanja in so ga izpustili v bližini njegove jate. Več


Nove mlake za močvirsko sklednico

Na Ljubljanskem barju le redko najdemo manjša vodna telesa s stoječo vodo, ki bi bila primeren življenjski prostor za želvo močvirsko sklednico. Z izgradnjo novih mlak želijo v projektu Marja – Mala barja izboljšati povezljivost populacij naše avtohtone želve ter posledično omogočiti številčno povečanje vrste. Več.


Drvošec vabi na potep

V okviru projekta Kras.Re.Vita so uredili učno pot Drvošec. Ta poteka po neokrnjeni naravi Cerkniškega jezera od požiralnikov Rešeto in se konča blizu mostu pred vasjo Otok, v eno smer je dolga 3,7 kilometra. Več


Popotovanje skozi vse, kar živi v, na in ob Cerkniškem jezeru

Na tematski vikend projekta LIFE Stržen konec avgusta so udeleženci aktivnosti pod vodstvom vodnice in biologinje spoznavali prebivalce Notranjskega parka, ki letijo, plavajo, lezejo in skačejo. Več.


Risinja Mala na poti k osamosvojitvi

Zadnjih nekaj mesecev so strokovnjaki projekta LIFE LYNX pozorno spremljali aktivnosti risinj Teje in njene potomke Male. Do konca aprila sta se ves čas gibali skupaj, nato pa se je njuno obnašanje spremenilo in v začetku maja se je Mala osamosvojila. Verjetno je bil povod za to Tejina brejost, ki je bila jasno vidna na videoposnetkih ob njunem plenu. Pri samostojem lovu je Mala zelo uspešna. Več.


Divji petelin s telemetričnim oddajnikom

Zavod za gozdove Slovenije, eden od partnerjev LIFE-IP NATURA.SI, je v sodelovanju z Loviščem s posebnim namenom Kozorog izvedel monitoring divjega petelina in enega od njih za več kot eno leto opremil s telemetričnim oddajnikom. Več.


Natečaji Naturaviva vabijo

V sklopu projekta LIFE Naturaviva organizirajo štiri natečaje, za katere so prijave še vedno odprte. Dva od teh sta za osnovnošolce: Foto in video natečaj ter Raziskovalne naloge o biodiverziteti. Iščejo tudi biodiverziteti najbolj prijazne vrtove ter fotografije, ki bodo razkrile izjemne naravne dragocenosti Kozjanskega parka in njegovo biodiverziteto. Več


LIFE TO GRASSLANDS zaključen

S srečanjem sredi avgusta 2020 so zaključili projekt LIFE TO GRASSLANDS: Ohranjanje in upravljanje suhih travišč Vzhodne Slovenije, več. Rezultati projekta. Publikacije.


Vodna akumulacija na Pokljuki sanirana

Na osnovi projekta »Sanacija vodne akumulacije športnega centra Triglav Pokljuka« so v juliju 2020 zaključili celovito sanacijo. S tem je objekt umeščen v prostor, odpravljeni so negativni vplivi na okolje in živalske vrste ter odpravljene kršitve treh EU direktiv. Več
 

BRANJE


Monitoring volka 2017/2020

Objavili smo poročila Spremljanje varstvenega stanja volkov v Sloveniji v letih 2017/2020 - Tretje delno poročilo (pdf), Povzetek poročila (pdf) in Monitoring of Conservation Status of Wolves in Slovenia during the 2017/2020 period – Summary (pdf).


Lovec

V septembrski številki Lovca sodelavci projekta LIFE Lynx obsežno poročajo o rezultatih spremljanja risa z avtomatskimi kamerami v sezoni 2019-2020.


AMPHICON na spletu

Projekt Varstvo dvoživk in obnova njihovih habitatov - LIFE AMPHICON se predstavlja na spletni strani: www.lifeamphicon.eu.


Video o monitoringu divjega petelina

Zavod za gozdove Slovenije je posnel video Monitoring divjega petelina na pilotnem območju Kamniško-Savinjske Alpe in Grintovci (4 minute).


Zavarovana območja – ocena koristi

Organizacija IUCN je izdala publikacijo Ivanić, Kasandra-Zorica et al: Protected Areas Benefits Assessment Tool + (PA-BAT+), 2020 (pdf, 100 strani).


Varstvo narave – vpliv velikosti in moči držav

V reviji Journal for Nature Conservation Vol 56/avgust 2020 so objavili članek Germán Baldi: Nature protection across countries: Do size and power matter?  (plačljiv pdf), povzetek.
 

Uredba o invazivnih vrstah in direktivi

IEEP v priročniku odgovarja na pogosta vprašanja o tem, kako uredba o invazivnih tujerodnih vrstah podpira izvajanje direktiv o pticah in o habitatih: Evelyn Underwood, Riccardo Scalera, Wolfgang Rabitsch: FAQs on how the EU Invasive Alien Species Regulation interacts with the EU Nature Directives (pdf, 65 strani).
 


NAPOVEDNIK


9. september 2020: virtualna konferenca European Forests: Hotspots of Biodiversity.

11. september 2020: Conference on lynx conservation working routines (videokonferenca)

15. september 2020: rok za glasovanje za nagrado Natura 2000.

21.-25 september 2020: zaključna konferenca projekta LIFEGENMON Forest Science for Future Forests: Forest genetic monitoring and biodiversity in changing environments, Ljubljana.

5. oktober 2020: rok za prijave osnutkov integriranih projektov LIFE.

9-11 november 2020: delavnica Assessment and Management of Natura Freshwater Habitats, Rim, Italija (ni potrjeno)

17-18 november 2020: delavnica Varstvo travniških ptic, Utrecht, Nizozemska.

29. december 2020: rok za prijavo na natečaj Biodiverziteti najbolj prijazen vrt.

31. december 2020: rok za oddajo fotografij na natečaj fotografski natečaj Motivi Natura 2000.

7-15 januar 2021: IUCN World Conservation Congress, Marseille, Francija.

31. januar 2021: rok za oddajo fotografij na natečaj Biodiverziteta – umetnost življenja 2020.

2-4 februar 2021: Global Symposium on Soil Biodiversity, Rim, Italija.


Napovedi predavanj, vodenih izletov in naravovarstvenih akcij objavljamo na spletni strani www.za-ljubitelje-narave.mop.gov.si. Napoved prireditev v naravnih parkih.

 

                                                                                                      

Če želite zanimivosti o vašem delu v zvezi z Naturo 2000 sporočiti tudi drugim, nam jih pošljite. Prispevke naslovite urednici e-biltena (breda.ogorelec@gov.si). Če eNature ne želite prejemati, pišite na isti naslov.

Ministrstvo za okolje in prostor, Dunajska cesta 48, 1000, Ljubljana. Telefon: (01) 478 7400, spletna stran: www.natura2000.gov.si, neposredna povezava na arhiv eNature do številke 75, arhiv od 76 dalje.  Informacije o varstvu osebnih podatkov naročnikov najdete tukaj.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava