Skip to main content

AQUAVIVA - razstava diatomej Ljubljanice

Jih poznate, tista drobcena, enocelična  bitja v vodah, brez katerih bi prehranski spleti zastali? To so kremenaste alge ali diatomeje. Na stotisoče vrst jih je, znanstveniki pa vsak dan odkrivajo nove, lepše, drugačne. Naseljujejo vsa vodna okolja, od oceanov do jezer, rek, močvirij … Celo na mahovih in na drevesni skorji jih najdemo! Kako tudi ne, saj so mikroskopsko majhne; velikanke med njimi merijo do pol milimetra, večino vrst pa merimo s tisočinkami milimetra. Čeprav jih s prostim očesom ne vidimo, so diatomeje izjemno pomembni organizmi. Majhnost nadomeščajo z množičnostjo. S fotosintezo namreč izdelujejo organsko snov, s katero se začenjajo prehranski spleti, in sproščajo kisik. Ogromno kisika, kar do 40 % svetovne »proizvodnje«!

Verjamete, da je mogoče kremenasta »okostja« drobcenih alg z elektronskim mikroskopom povečati kar za 50.000-krat? V okviru LIFE projekta AQUAVIVA so izbrali nekaj vrst iz razkošne biotske palete Ljubljanice in jih letošnjo pomlad razstavljajo na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici. Pridite jih pogledat!

Vzorčenje, določanje in izbor vrst: dr. Gorazd Kosi, fotografija: dr. Kazimir Drašlar

Vabita vas Inštitut LUTRA in Nacionalni inštitut za biologijo s partnerji in sodelavci. Razstavo Razkrita čudesa reke bodo odprli v petek, 8. marca ob 12. uri.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava