Skip to main content

Direktiva o habitatih: nove smernice o zavarovanih vrstah

Evropska komisija je izdala Smernice o strogem varstvu živalskih vrst v interesu Skupnosti na podlagi direktive o habitatih. Njen namen je pomagati državam članicam EU pri izboljšanju izvajanja direktive na terenu. Smernice, pripravljene v tesnem sodelovanju z državami članicami in deležniki, temeljijo na njihovih bogatih praktičnih izkušnjah in znanju, pridobljenih v zadnjih 15 letih izvajanja. 

Nove smernice so rezultat revizije prvih smernic o strogem varstvu živalskih vrst v interesu Skupnosti na podlagi direktive o habitatih, ki so bile objavljene leta 2007. Posodobljen dokument poleg praktičnih izkušenj, pridobljenih pri izvajanju določb o varstvu vrst iz direktive o habitatih v tem obdobju, upošteva tudi odločbe Sodišča Evropske unije o tej zadevi. 

Virginijus Sinkevičius, evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo, o prenovljenih smernicah: »Ta dokument je praktično orodje za organe držav članic in vse relevantne deležnike, ki imajo ključno vlogo pri zagotavljanju varovanja dragocenih evropskih vrst. Smernice dajejo obilo praktičnih nasvetov, kako uskladiti varstvo prostoživečih vrst s človeškimi dejavnostmi. Dokument pojasnjuje pogoje za uporabo določenih odstopanj, tudi v zvezi z velikimi zveri. Ne dvomim, da bodo Smernice državam članicam EU pomagale bolje zaščititi naravo in ji dati prostor, potreben za razcvet, kar bo človeštvu omogočilo, da se zanese na dragocene storitve, ki nam jih narava nudi vsak dan.« 

 

Več informacij: 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava