Skip to main content

Divja Slovenija na premiero privabila okoli 400 ljubiteljev narave

Težko pričakovana premiera naravoslovnega dokumentarnega filma Divja Slovenija je v soboto, 28. avgusta 2021, začela kinematografsko pot po Sloveniji. Pod zvezdami in nekaj oblaki se je v Arboretumu Volčji Potok zbralo okoli 400 gledalcev, ki so ob koncu s stoječim aplavzom nagradili ekipo ustvarjalcev pod taktirko režiserja Mateja Vraniča.

Kljub spremenljivi vremenski napovedi je bila želja, da se premiera Divje Slovenije odvije tam, kjer je nastala - v naravi. Dobro opremljeni z zimskimi oblačili so obiskovalci pričeli prihajati že ob 19. uri na pogovor z ustvarjalci in ogled razstave Natura 2000 in Divja Slovenija: Narava povezuje. Ustvarjalci filma - režiser Matej Vranič ter snemalca Miran Krapež in Jure Novak so pred paviljonom razstave predstavili zakulisje nastajanja 15 fotografij živalskih in rastlinskih vrst. Vseh 15 je vključenih v naravovarstveno omrežje Natura 2000 in predstavljajo četrtino več kot 50 vrst, ki nastopajo v filmu. Razstava se 1. septembra seli iz Arboretuma Volčji Potok v Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper, kjer bo na ogled do konca septembra. Koledar razstav v knjižicah si lahko ogledate tukaj.

83-minutni naravoslovni dokumentarni film Divja Slovenija je na premiero privabil okoli 400 ljubiteljev narave. Odzivi so bili navdušujoči že med premiero, ob koncu filma pa so gledalci s stoječim aplavzom nagradili ustvarjalce Divje Slovenije. Po zaključku filma so mnogi s solzami v očeh razlagali, da si film zasluži veliko pozornosti in tudi nagrade na mednarodnih filmskih festivalih. Trenutno je Divja Slovenija v programu petih mednarodnih filmskih festivalov: International festival Nature Namur, Wildlife Conservation film festival, Festival High Tatras, NatureTrack Film Festival in Festival CinEast. Slovenski kinematografi, vključeni v Art kino mrežo Slovenije, bodo film predvajali še vso jesen. V Kinodvoru v Ljubljani bo v soboto, 4. septembra 2021, po zaključku predvajanja Divje Slovenije, sledil še pogovor z režiserjem Matejem Vraničem.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava