Skip to main content

Evropski zeleni teden o naravi in biotski raznovrstnosti

Evropski zeleni teden (EU Green Week), ki ga vsako leto organizira Evropska komisija, bo letos potekal od 19. do 22. oktobra. Največjo evropsko konferenco o okoljski politiki, ki je tokrat posvečena naravi in biotski raznovrstnosti, lahko letos prvič spremljate preko spleta.

“Nov začetek za človeka in naravo”

Slogan letošnje konference, ki z namenom izmenjave izkušenj in dobrih praks združuje predstavnike javnih inštitucij, podjetij, nevladnih organizacij, znanstvenih ustanov in medijev, spodbuja k razmisleku o novih začetkih za človeka in naravo. V luči maja sprejete nove strategije Evropske unije za biotsko raznovrstnost do leta 2030 je njen namen poudariti prispevek biotske raznovrstnosti k družbi in gospodarstvu ter vlogo, ki jo lahko igra pri podpori in spodbujanju okrevanja v svetu po pandemiji, ustvarjanju delovnih mest in trajnostni rasti. 

Nova strategija dokazuje, kako je lahko okrevanje po pandemiji tudi priložnost za nov začetek. To je priložnost, da ponovno razmislimo o svojem odnosu z naravo, spremenimo dejavnosti, ki vodijo k izgubi biotske raznovrstnosti in širši ekološki krizi, ter pretehtamo posledice za naše gospodarstvo in družbo. Evropski zeleni teden bo preučil, kako lahko politike Evropske unije, kot je Evropski zeleni dogovor, pomagajo zaščititi in obnoviti naravo ter ji tako dati priložnost za okrevanje in razcvet.

Zeleni teden bo letos tudi mejnik na poti h Konferenci pogodbenic (COP 15) Konvencije o biološki raznovrstnosti, ki je sedaj načrtovana za leto 2021. Na njej bodo svetovni voditelji sprejeli 10-letni akcijski načrt za biotsko raznovrstnost, ki bo predstavljal nov globalni dogovor za ljudi in naravo.

Prvič kot virtualna konferenca

Tokrat bosta osrednji konferenci v Lizboni in Bruslju v celoti potekali preko spleta. Udeležba je brezplačna, potrebna je le predhodna registracija. Podroben program in obrazec za registracijo sta dostopna na spletni strani konference. Poleg osrednje konference v času od 12. do 16. oktobra poteka serija partnerskih dogodkov, ki prav tako potekajo virtualno in se jih lahko udeležite.

Zelena pasica konference Zeleni teden 2020 s sloganom Nov začetek za človeko in naravo ter osnovnim programom. Na desni strani je človeško oko, v katerega šarenici so prikazana različna okolja.

Glasujte za LIFE DINALP BEAR

Del programa konference v Bruslju je tudi slovesna razglasitev prejemnikov nagrade LIFE. Nagrade LIFE prejmejo v preteklem letu zaključeni projekti, sofinancirani prek evropskega programa LIFE za okolje in podnebne ukrepe, ki so bili prepoznani kot najbolj inovativni, navdihujoči in najučinkovitejši. 15 projektov je nominiranih v treh kategorijah: varstvo narave, okolje in podnebni ukrepi. Med posebno slovesnostjo bo žirija razglasila 3 zmagovalce v teh kategorijah.

Med letošnjimi finalisti v kategoriji varstva narave je tudi slovenski projekt DINALPBEAR - Celovito upravljanje in varstvo rjavega medveda v severnih Dinaridih in Alpah. Petletni projekt je s primeri dobrih praks prispeval k strpnemu sobivanju človeka z medvedom in uspešnemu upravljanju ter ohranjanju te vrste v Severnih Dinaridih in jugo-zahodnem delu Alp. Več o projektu in doseženih rezultatih si lahko preberete na projektni spletni strani. Za hiter vpogled v projekt pa priporočamo ogled predstavitvenega videa projekta za nominacijo nagrade LIFE AWARDS 2020.

 

Poleg same nagrade LIFE v kategoriji varstva narave, se LIFE DINALP BEAR poteguje tudi za »nagrado javnosti« (LIFE Citizens’ Prize). Kot ime pove, v tem primeru zmagovalca določi javnost preko spletnega glasovanja. Glasovanje poteka do 21. oktobra 2020 na https://www.lifeawards.eu/

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava