Skip to main content

Jubilejni 50. kviz Mladi in kmetijstvo tudi v znamenju Nature 2000

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) in lanskoletni zmagovalci DPM Suha krajina so pretekli vikend organizirali državni kviz, ki se ga je udeležilo 11 ekip iz vse Slovenije, ki so zmagale na regijskih in občinskih tekmovanjih. Na vseh so se tekmovalci pomerili v znanju o treh tematikah - ena izmed njih so bili tudi travniki Nature 2000.

Na tekmovanjih Mladi in kmetijstvo sodelujejo 3-članske ekipe mladih s podeželja, ki so člani društva, ki je včlanjeno v Zvezo slovenske podeželske mladine (ZSPM). Regijska tekmovanja potekajo za naslednja območja: Primorsko z Notranjsko, Gorenjsko, Dolenjsko, Belo krajinsko, Posavsko, Osrednjeslovensko, Celjsko, Koroško, Podravsko ter Pomursko. Na vsakem tekmovanju se udeleženci pomerijo v znanju treh tematik. Letošnje so bile semenarstvo, reja krškopoljskih prašičev in travniki Nature 2000. Dodatna tema za državni kviz je bila organiziranost in položaj ter cilji mladih v Evropski uniji. 

Državni kviz vsako leto organizirata Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) v sodelovanju z društvom, ki je preteklo leto zmagalo na kvizu. Ker so lani zmagali mladi iz DPM Suha krajina, je tokratno tekmovanje potekalo v Žužemberku. Podporo tekmovanju operativno in strokovno nudi Javna služba kmetijskega svetovanja pri KGZS, pri zaključnem dogodku pa so iz zborničnega sistema ključni kmetijski svetovalci in sodelavci območnega kmetijsko gozdarskega zavoda, letos je bil to KGZS – Zavod Novo mesto. Tekmovanje je spremljala strokovna komisija v sestavi Uroš Benec, Maja Cipot, Eva Kotnik, Andrej Kastelic in Jana Žiberna.

Mlade je nagovoril predsednik KGZS Roman Žveglič: “Letošnje teme kviza so državotvorne. Pomen ohranjanja in vzgoje slovenskih sort, ohranjanje avtohtone pasme krškopoljskih prašičev ter ohranjanje narave v Naturi 2000 niso zgolj kmetijske teme. Gre za nekaj več, gre za ohranjanje slovenske identitete. Te vsebine nam morajo biti v ponos. To nam daje naša zemlja in ohranjajo naše spretne roke in umne glave. Več znanja na tem področju je dober temelj, da tega ne zapravimo ali povsem izgubimo. To ni pomembno samo za nas, še bolj je za zanamce.”

Tematski sklop travniki Nature 2000 je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije organizirala v okviru projekta LIFE-IP NATURA.SI.

Več si lahko preberete tukaj

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava