Skip to main content

Leseni temeljni kamen za vidrin center na Goričkem

V okviru projekta LIFE III-NATURA Ohranjanje vidrine populacije na Goričkem  bo v dolini Male Krke pod Križevci zrasel vidrin informacijski center. To ne bo čisto običajen informacijski center, kakršne večinoma srečujemo po zavarovanih območjih, temveč bo namenjen izobraževanju in ozaveščanju različnih ciljnih skupin o vlogi vidre v naravnih vodnih ekosistemih in o njihovem pomenu za ohranjanje biodiverzitete in ne nazadnje, o povezavi z ohranjanjem vodnih virov.

Center je zasnovan v obliki dveh vidrinih tačk, ki simbolno stopata iz gozda in sta namenjeni k potoku. Prvi paviljon je namenjen javnosti, v njem bo informacijska pisarna, predavalnica in priročen laboratorij; druga tačka je namenjena strokovnjakom in raziskovalcem (po potrebi tudi gostom), ki bodo skrbeli za vsebino centra in zagotavljali strokovno vodenje po učni poti vzdolž potoka.

Kljub sodobni organski zasnovi pa bo center AQUALUTRA grajen po načelih sonaravne gradnje, značilne za goričke »iže«, iz lesa, ilovice in slame, imel bo zeleno (travnato) streho, s katere se bo stekala deževnica za sanitarno vodo. Vse delovanje centra bo naravnano kolikor mogoče prijazno naravi, vsa tovrstna prizadevanja pa bodo tudi predstavljena obiskovalcem.  Za čiščenje odpadnih voda bosta namenjeni dve rastlinski čistilni napravi. Za velike steklene površine - macesnova, le z oljem obdelana okna in vrata - je z donatorskim prispevkom poskrbelo podjetje Sora iz Žirov.

V takšnem slogu je bil 12. avgusta letos tudi položen temeljni kamen za center AQUALUTRA - to je bila kocka iz lesa domačega bora, ki simbolizira osnovni gradbeni material centra. Predstavniki prijavitelja projekta LIFE (Občine Gornji Petrovci), vodilnega partnerja (Inštituta LUTRA) so skupaj z gostom, Addyjem de Jonghom, direktorjem nizozemske fundacije za ohranjanje vidre, položili temeljni »leseni kamen« v lesen zaboj na mestu, kjer bo zrasel lesen center. Zaželeli so si vso srečo pri gradnji in nadaljnje uspešno medsebojno sodelovanje.

Več o dogodku si lahko ogledate na spletnih straneh projekta: www.aqualutra.si.

Kontaktna oseba: Marjana Hönigsfeld Adamič (marjana@lutra.si)

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava