Skip to main content

Letošnji razpis Ekošole na temo Natura 2000

Z razpisom, ki ga je na vse osnovne šole naslovila Ekošola, se je 3. decembra tudi uradno začel Ekokviz 2009/10 – tekmovanje v ekoznanju za osnovnošolce. Ekokviz je ena od projektnih dejavnosti, ki jih vsako šolsko leto opravljajo osnovne šole, vključene v mrežo ekošol, da pridobijo oziroma potrdijo svojo zeleno zastavo. Namenjen je učencem 6., 7. in 8. razredov, vanj pa se vključujejo šole iz vse Slovenije.

Tema letošnjega Ekokviza je Natura 2000. Branko Mahne, nacionalni koordinator Ekošole, je pojasnil izbiro letošnje teme tekmovanja: »Odločili smo se za Naturo 2000, evropsko omrežje posebnih varstvenih območij, ki so jih določile države članice EU, da bi ohranile redke ali ogrožene živalske in rastlinske vrste ter habitate. V Sloveniji je v Naturo 2000 vključenega kar 36 % ozemlja, vendar pa sožitje med ohranjanjem zavarovanih območij in življenjem tamkajšnjih prebivalcev še ni dobro razvito. Prek Ekokviza želimo tako spodbujati otroke, da bodo spoznali Naturo 2000 in aktivno razmišljali tudi o tem, kaj vključenost v Naturo 2000 pomeni za njihovo lokalno območje.«

Učno gradivo za Ekokviz je prilagojeno trem starostnim skupinam tekmovalcev. Za učence 6. razredov je poudarek na osnovnih informacijah o Naturi 2000, sedmošolci se bodo poglabljali v prednosti in omejitve Nature 2000, osmošolci pa bodo preučevali izzive Nature 2000 v lokalnem okolju. Povzetki učnega gradiva bodo od 15. decembra 2009 dostopni na spletni strani Ekokviza http://eko.telekom.si, postopoma pa jih bodo dopolnjevali z dodatnimi vsebinami.

Šolska tekmovanja bodo potekala 11. marca 2010. Ekipe, ki bodo v posameznih regijah dosegle najboljše rezultate, se bodo uvrstile na zaključno, državno tekmovanja, ki bo na svetovni dan Zemlje, 22. aprila, v Ljubljani.  

Razpis, Prijavnica

Dodatne informacije:
- Ekošola kot način življenja,  Dunja Dolinšek, tel. št.: 0590 713 39; elektronska pošta: dunja.dolinsek@ekosola.si.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava