Skip to main content

LIFE-IP NATURA.SI na dnevu Odprtih vrat Gozdarskega inštituta Slovenije in Zavoda za gozdove Slovenije

Vsako leto je zadnji teden v maju posvečen slovenskim gozdovom. V sklopu Tedna gozdov se po Sloveniji odvijejo številni dogodki in prireditve, s katerimi obeležujemo obstoj naših gozdov in opozarjamo na njihov pomen za blaginjo celotne družbe. 

Pod Rožnikom na Večni poti 2 je tudi letos tradicionalno v tem tednu potekal dan odprtih vrat Gozdarskega inštituta Slovenije in Zavoda za gozdove Slovenije. Na dogodek smo povabili učence okoliških osnovnih šol in vrtcev. Letos se je zbralo okoli 300 otrok in njihovih učiteljev, za katere so gozdni pedagogi in raziskovalci pripravili veliko kreativnih delavnic in iger. Pod krošnjami dreves in v laboratorijih inštituta so otroci preko zanimivih aktivnosti spoznavali gozdove, naravo, živali in procese v okolju. Gozdnim pedagogom pri idejah za delavnice pomagajo tudi različni projekti, na katerih sodelujejo. Letos smo idejo za delavnico »Ravnovesje v naravi« našli tudi v projektu LIFE-IP NATURA.SI. Na delavnici smo otrokom predstavili pomen ravnovesja v naravi in pojasnili prepletenost odnosov med rastlinami in živalmi. Skozi igro so učenci spoznali, kaj bi se zgodilo, če bi katera živalska ali rastlinska vrsta izumrla, in kako bi to vplivalo na dinamiko prehranske verige. Otroci so se naučili, da je pomembno, da imamo v naravi dovolj različnih vrst rastlin in živali, ravnovesje v naravi pa dosežemo tudi z zavarovanjem območij, rastlinskih in živalskih vrst. 

Gozdni pedagogi, otroci in njihovi učitelji so bili nad doživetim navdušeni, organizatorji pa že kujejo načrte za še bolj zanimiv dan odprtih vrat 2023!


Slika 1: Priprava gozdnih pedagogov na delavnice (foto: Ana Simčič, GIS)


Slika 2: Priprava gradiva in promocijskega materiala LIFE-IP NATURA.SI (foto: Ana Simčič, GIS)


Slika 3:  Izvedba delavnice Ravnovesje v naravi v okviru projekta LIFE-IP NATURA.SI (foto: Urban Žitko, GIS)


Slika 4: Gozdni pedagogi po uspešno zaključenih delavnicah (foto: Urban Žitko, GIS)

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava