Skip to main content

Minister Židan: To, kar smo obljubili, moramo izpeljati

Slovenija bo cilje pri širitvi Nature 2000 po oceni ministra za kmetijstvo in okolje Dejana Židana dosegla. Postopki potekajo, skušali pa bomo poiskati kompromis, je ob robu skupne seje treh strateških svetov pri Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani dejal minister in dodal: "To, kar smo obljubili, moramo izpeljati", poroča STA.

Glede na pripombe oz. pomisleke nekaterih občin pri širitvi Nature 2000 je minister pojasnil, da je treba povečanje zavarovanih naravnih območij Nature 2000 uresničiti na tak način, da z "omilitvenimi ukrepi omogočimo, da gre življenje spoštljivo do okolja neko svojo pot".

"Moramo uresničiti, kar smo že leta 2004 Evropi obljubili," je ob robu seje strateških svetov za politiko energije, za politiko graditve in urejanje prostora ter za politiko varstva okolja in podnebne spremembe pri Gospodarski zbornici Slovenije, ki je bila 27. marca 2013, za STA dejal Židan.

Vmes so sicer po njegovih pojasnilih nastale neke spremembe. "Ker nismo izpeljali tega v praksi, smo sedaj že deležni postopkov proti Sloveniji," je spomnil. V Sloveniji je po njegovih besedah 37,2 odstotka ozemlja pod Naturo 2000, pa ne zato, ker "smo si tako zamislili", temveč zato, ker so na teh območjih habitati, za katere veljata direktivi.

Minister je prepričan, da bo Slovenija cilj dosegla; vsi postopki namreč potekajo tako kot morajo, usklajevalni sestanki potekajo, verjetno še bodo, da najdemo neke omilitvene ukrepe.

Kot je poudaril, se bo skušal najti nek kompromis. "Vendar osnovnega dejstva, da smo leta 2004 kot država dali neko zavezo, temu se ne moremo umakniti," je še dejal minister Židan.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava