Skip to main content

Natura 2000 je del kampanije EU "Biotska raznovrstnost - v tem smo skupaj"

Po tem ko je kampanja Evropske komisije na temo biotske raznovrstnosti z izobraževalno – osveščevalno razstavo in terenskimi aktivnostmi "Biotska raznovrstnost - V tem smo skupaj", lani gostovala v večjih mestih v Bolgariji, Romuniji, Italiji, Španiji, na Madžarskem, Poljskem in Nizozemskem, svojo pot zaključuje v Sloveniji.

Ljubljana do konca meseca na Novem trgu in Trgu Francoske revolucije gosti razstavo, ki ponazarja povezanost biotske raznovrstnosti z našim vsakodnevnim življenjem, predstavlja pa tudi omrežje Natura 2000.

Od 24. do 26 marca med 10. in 18. uro na informativnih stojnicah na Novem trgu potekajo animacijske dejavnosti in delavnice. Tu je moč spoznati ogrožene vrste in dejavnosti organizacij, ki delujejo na področju ohranjanja biotske raznovrstnosti v Sloveniji. Pri tem sodelujejo Triglavski narodni park, Kozjanski park, Park Škocjanske jame, Park Ljubljansko barje, Krajinski park Strunjan, Lutra, DOPPS, Biotehniška fakulteta, poljudnoznanstvena revija Gea, Zavod Symbiosis ter Ministrstvo za okolje in prostor.

Raziskava Eurobarometer, ki so jo izvedli lani v začetku leta, je pokazala, da v Sloveniji pojem biotska raznovrstnost pozna le slaba tretjina vprašanih, skoraj polovica pa zanj takrat še ni slišala. To je slabše od povprečja Evropske unije. Med vodilnimi v EU pa smo Slovenci po poznavanju omrežja Natura 2000, s katero ohranjamo biotsko raznovrstnost. Slovenci smo tudi nad povprečjem EU po osebnem prispevku k ohranjanju žive narave.

Glavni cilj kampanje Evropske komisije je pojem biotske raznovrstnosti približati ljudem ter poskrbeti, da bodo razumeli možne posledice njene izgube in se zavedali, da lahko sami pomagajo preprečiti njen upad.

Več: spletna stran kampanje Evropske komisije: www.vtemsmoskupaj.eu

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava