Skip to main content

Natura 2000 v kmetijski oddaji Bogastvo zemlje

Biodiverziteta je bila tema oktobrske oddaje Bogastvo zemlje na NET TV. V oddaji sta projekt LIFE-IP NATURA.SI predstavili Maja Cipot, vodja projekta, Ministrstvo za okolje in prostor RS, in Jelka Brdnik, svetovalka za varstvo narave in travništvo, Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj.  

Prispevek si lahko ogledate na tej povezavi (od začetka oddaje do 11:48). 

Maja Cipot je prestavila aktivnosti projekta in na pilotnih območjih ter poudarila, da je za dolgoročno ohranjanje biotske raznovrstnosti in dobre rezultate na terenu ključno sodelovanje različnih sektorjev: »Kmetje in lastniki zemljišč so pripravljeni na sodelovanje in prisluhniti rešitvam. A enostavne rešitve za celotno Slovenijo ni – narava je kompleksna, zato so takšne tudi rešitve. Na nas je, da rešitve uskladimo in s skupaj poiščemo takšne, ki na terenu najbolje delujejo.” 

Jelka Brdnik je povedala, da je biodiverziteta za kmetijstvo pomembna in obratno - kmetijstvo je pomembno za biodiverziteto: “V kmetijstvu se pojavljata dva ekstrema: po eni strani mora kmet zaradi konkurenčnosti intenzivirati površine, da pridela več hrane; na drugi strani imamo površine, ki jih je težje obdelovati, na katerih prihaja do opuščanja kmetijstva. Ko se kmetom podrobno razloži, zakaj je prilagojena pridelava pomembna, so pripravljeni pomagati in prilagoditi pridelavo na svojih površinah.” 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava