Skip to main content

Natura 2000 v naravoslovnem dokumentarnem filmu Divja Slovenija

Letos jeseni na velika platna prihaja nov naravoslovni dokumentarni film o pestrem živalskem in rastlinskem svetu Slovenije, ki prikazuje redko videne prizore iz narave. Divja Slovenija je drugi dokumentarni film o slovenski naravi Mateja Vraniča. Avtor z veliko mero estetike in občutkom za iskanje izjemnih zgodb in podob narave že več kot desetletje navdušuje slovensko in mednarodno javnost s svojimi fotoreportažami in v zadnjih letih tudi z dokumentarnimi filmi. V filmu Divja Slovenija bo med drugim predstavljenih več kot 50 vrst živali, ki jih bomo lahko spremljali v različnih letnih časih in z različnimi življenjskimi vlogami – od prehranjevanja, spopada za samice do skrbi za mladiče.

V LIFE integriranem projektu za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji (LIFE-IP NATURA.SI) smo v naravovarstvenem dokumentarnem filmu prepoznali izjemno priložnost za sodelovanje z ugledno ekipo filmskih ustvarjalcev, ki so v preteklosti prejeli številna slovenska in mednarodna priznanja za naravoslovno fotografijo. Divja Slovenija je za partnerje projekta priložnost, da slovenski in mednarodni javnosti pokažemo izjemno pestrost živalskega in rastlinskega sveta, ki sodi tudi v naravovarstveno omrežje Nature 2000.
Petnajstčlanska ekipa ustvarjalcev naravoslovnega dokumentarnega filma Divja Slovenija pod vodstvom mednarodno uveljavljenega fotografa in snemalca Mateja Vraniča sodeluje z različnimi strokovnjaki varstva narave, biologi, gozdarji, lovci in drugimi, ki so vključeni tudi v projekt LIFE-IP NATURA.SI. Projektni partnerji bodo z ustvarjalci filma Divja Slovenija sodelovali pri ustvarjanju izobraževalnih in poljudnih vsebin o živalskih in rastlinskih vrstah Nature 2000, organizirali potujočo fotografsko razstavo in predavanja ter sodelovali pri izobraževalnih aktivnostih za odgovoren odnos do narave. Matej Vranič, ki je producent, režiser in direktor fotografije, bo v letih 2021 in 2022 ambasador projekta z geslom Živim z Naturo 2000.

O dokumentarnem filmu Divja Slovenija

Dokumentarni film Divja Slovenija predstavlja zelo pester živalski in rastlinski svet  Slovenije. Osredotoča se na manj pogosto izpostavljene vrste sesalcev, ptic, dvoživk, žuželk in rastlin. V filmu se podamo med najvišje alpske vrhove in v odmaknjene dinarske gozdove, potujemo preko panonskih ravnic, se spustimo v podzemlje kraškega sveta in pod gladino Jadranskega morja. Pri vsaki pokrajini spoznamo zanje značilen živalski svet. Odkrivamo skrivno življenje nekaterih živalskih vrst, ki živijo v neposredni bližini ljudi, pogosto celo v urbanem okolju, a nam tako rekoč nikoli ne pridejo pred oči. Priča smo posamičnim interakcijam med ljudmi in živalmi. 

Poseben pečat dajejo filmu zelo bogata ekosistemska pestrost, posnetki redko videnih prizorov, ki jih spremlja slikovita naracija znanstvenih spoznanj.

Avtor je črpal navdih za filmske zgodbe iz lastnih izkušenj in dolgoletnega opazovanja ter poklicnega fotografiranja živali in narave po Sloveniji, v pomoč pa so mu tudi številni strokovnjaki varstva narave, biologi, gozdarji in lovci. Med njimi so tudi taki, ki so hkrati strokovnjaki projekta LIFE-IP NATURA.SI.

Skozi 80-minutni film spoznavamo osupljive podrobnosti iz živalskega sveta, združene v privlačne in poučne zgodbe, ki jih prikazuje izjemna videografija. V dokumentarnem filmu nastopa več kot 50 živalskih vrst, 39 pa jih je predstavljenih tudi skozi zgodbe, ki jih spremljamo v obdobju enega leta in so prikazane v različnih vlogah, kot jim jih narekuje življenjski cikel - prehranjevanje oz. lov, spopad za samice, paritev, skrb za mladiče. Pri vrstah, ki jih vidimo pogosteje, so predstavljene njihove manj znane posebnosti. 

Dokumentarni film bo izšel tudi v 80-minutni slovenski in 52-minutni angleški različici.

Predvidena premiera filma: september 2021
Dokumentarni film nastaja v koprodukciji s TV Slovenija in s sofinanciranjem Slovenskega filmskega centra.

O avtorju dokumentarnega filma Divja Slovenija:
Matej Vranič (rojen 16. decembra 1974) je slovenski profesionalni fotograf in filmar. Poklicno pot je začel kot fotograf leta 2006, še preden si je pridobil naziv fotografskega mojstra. Leta 2012 je zmagal na foto natečaju Picture Slovenija, kasneje pa prejel še številne nagrade za svoja fotografska dela. Med letoma 2009 in 2018 je pripravil osem samostojnih reportaž za slovensko izdajo revije National Geographic. Izbran je bil za najboljšega naravoslovnega fotografa leta 2017. Sodeloval in organiziral je tudi nekaj fotografskih razstav. Že več kot tri desetletja posveča svoj prosti čas raziskovanju in odkrivanju živalskega sveta skozi objektiv fotoaparata ali kamere. Leta 2018 je predstavili svoj prvi dokumentarni film z živalsko vsebino Ptice jezer – njihova vrnitev. Film govori o pticah Šaleških jezer in njihove okolice, za katerega je prejel številne mednarodne nominacije in nagrade. Kot producent in režiser se je podpisal pod številne televizijske oglase, viralne in promocijske filme ter glasbene spote.
 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava