Skip to main content

Odprli Naravni rezervat Ormoške lagune

V začetku septembra so Naravni rezervat Ormoške lagune odprli za javnost. Naravovarstveni poudarek območja je na varstvu ogroženih vodnih ptic, ki so tukaj dobile ustrezna bivališča. Območje Ormoških lagun ima velik nacionalni in mednarodni pomen zaradi pojavljanja pomembnega števila varstveno pomembnih vrst ptic v obdobju gnezdenja in selitve. Na širšem območju Ormoških lagun so ornitologi do konca leta 2016 skupaj zabeležili 266 vrst ptic, kar je 69 % vseh v Sloveniji ugotovljenih vrst. Rezervat je del območja Natura 2000: Drava (po direktivi o pticah) in Drava (po direktivi o habitatih).

Ormoške lagune so bile za naravni rezervat razglašene maja letos s sprejemom vladne uredbe. DOPPS je postal lastnik območja leta 2010 in se zavezal, da območje nekdanjih bazenov za odpadne vode TSO spremeni v naravni rezervat z naravovarstveno, raziskovalno in izobraževalno vlogo.

Leta 2011 je DOPPS uspešno kandidiral za evropska sredstva za varstvo narave iz programa LIFE+ in leta 2012 začel uresničevati enega največjih projektov LIFE v Sloveniji, imenovanega »Obnova rečnega ekosistema nižinskega dela Drave v Sloveniji« (LIVEDRAVA). Obnova Ormoških lagun je del tega projekta.


Več o otvoritvi. Vodnik. Več o uredbi.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava