Skip to main content

Otvoritev centra za velike zveri Dina

V ponedeljek je v Pivki potekala zaključna mednarodna konferenca projekta Carnivora Dinarica, v okviru katere smo odprli tudi Center o velikih zvereh DINA

Center o velikih zvereh so uredili v do sedaj praznih prostorih Krpanovega doma v središču Pivke. Namen je bil velike zveri in sobivanje predstaviti celovito in na način, privlačen za obiskovalce, zlasti mladino, družine, ljubitelje narave, vse, ki jih zanima področje velikih zveri in sobivanja z njimi. Izbrali so način, ki se opira zlasti na moderne tehnologije, te pa obiskovalcem omogočajo samostojno raziskovanje vsebin in tudi preverjanje lastnih dosedanjih znanj na zabaven način. V Dini bodo zgodbe, ki jih posreduje tehnologija, zlasti za skupine obiskovalcev nadgrajevali z govorjeno besedo, interpretacijo. 

Brez sodelovanja v okviru partnerstva - s stroko, zlasti raziskovalcev velikih zveri z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Zavoda za gozdove Slovenije – centra ne bi bilo. Avtorji postavitve so imeli na voljo vsa gradiva, izdelana v skoraj vseh dosedanjih projektih o velikih zvereh v Sloveniji – Od projekta DinaRis do projekta LIFE Lynx, ki je še v teku. Na voljo so imeli videoposnetke sledilnih kamer, fotografije, besedila. 

Zadali so si tudi nalogo usmerjanja obiskovalcev v druga razstavišča o velikih zvereh, na primer v Primorsko-notranjski regiji, na Kočevskem in čez mejo – v Gorskem Kotarju. Verjamejo, da bodo vsi ponudniki znanj o velikih zvereh in sobivanju vzpostavili dobro sodelovanje. 

Center Dina je nov turistični produkt Občine Pivka, vendar si želijo center v sodelovanju z dosedanjimi partnerji, zlasti stroko, nadgrajevati – tako kot se bodo izpopolnjevala strokovna spoznanja in kot se bo sreminjal odnos družbe do velikih zveri. 

Ureditev Centra DINA je bila ena izmed aktivnosti v projektu Carnivora Dinarica, ki se je začel septembra 2018, vrednost celotnega projekta v osemčlanskem slovensko-hrvaškem partnerstvu pa je znašala 2,34 milijona evrov. Delež Občine Pivka v projektnem partnerstvu znaša 746.000 evrov, od tega vrednost ureditve centra – od gradbeno-obrtniških del do popolne postavitve, je znašala 655.000 evrov (vsi zneski so z DDV).

S centom bo upravljal novoustanovljeni Javni zavod Turizem – Pivka. V avgustu bo Center DINA odprt vsak dan med 10. in 18. uro. 

Za več informacij o Centru Dina: Dragica Jaksetič, 051 653 134
 

fotografija s centra velikih zveri Dina

Center o velikih zvereh Dina (Foto: Simon Avsec).

fotografija s centra velikih zveri Dina

Center o velikih zvereh Dina (Foto: Simon Avsec).

fotografija s centra velikih zveri Dina

Center o velikih zvereh Dina (Foto: Simon Avsec).

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava