Skip to main content

Poslansko vprašanje o vzpostavitvi omrežja Natura 2000 in načrtih za naprej

Poslanec Dejan Židan je postavil poslansko vprašanje o stališču ministrstva do navedbe, da je bila razglasitev območij Natura 2000 v Sloveniji strel v koleno ter o načrtih ministrstva glede tega omrežja.

Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak v odgovoru pravi, da gre pri Naturi 2000 v osnovi za zelo pozitiven pristop in projekt EU, žal  pa da so bile v primeru Republike Slovenije pri določitvi območij Natura 2000 prepogosto pridobljene šibke in neustrezne strokovne podlage, v nekaterih primerih pa so bila območja Natura 2000 razglašena tudi v nasprotju z mnenjem stroke.

Območja Natura 2000 niso »večna« in je občasna prevetritev stanja smiselna. Minister navaja, da Evropska komisija evropsko sodno prakso razume tako, da dovoljuje umik območja zaradi izgube ohranitvene vrednosti, kjer je do te izgube prišlo zaradi naravnega razvoja kljub ukrepom za preprečevanje takega slabšanja stanja ali zaradi posledic plana ali posega, ki je bil izveden kot rezultat prevlade javnega interesa.

V zaključnem delu odgovora minister izpostavlja, da je v Sloveniji upravljanje Nature 2000 izrazito medsektorsko – poleg strokovnjakov varstva narave pri tem sodelujejo gozdarji, lovci, kmetovalci, vodarji in drugi.

portret ministra mag. Andreja Vizjaka

Minister za okolje in prostor, mag. Andrej Vizjak (Foto: Nebojša Tejić, STA).

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava