Skip to main content

Razpis Evropske nagrade Natura 2000

Evropska komisija je prepričana, da ima Natura 2000 ključno vlogo pri ohranjanju in trajnostnem upravljanju edinstvene narave Evrope. Zato je razpisala novo nagrado: Evropska nagrada Natura 2000.

Z njo želijo zbuditi zanimanje javnosti za omrežje Natura 2000 in pokazati, kako pomembno je za varstvo biotske raznovrstnosti v Evropi. Raziskava Eurobarometer iz 2013 namreč kaže, da je le 27 odstotkov vprašanih Evropejcev že slišalo za omrežje Natura 2000, za biotsko raznovrstnost pa 44 odstotkov. Po drugi strani pa raziskava kaže, da je za kar devet od desetih vprašanih na ogrožanje in izginjanje nekaterih živali in rastlin resen problem in kar 97 odstotkov se strinja s tem, da je zaustavitev upadanja biotske raznovrstnosti naša moralna obveza.

Nagrado bodo podeljevali vsako leto, nanjo se lahko prijavi kdorkoli, ki je povezan z upravljanjem Nature 2000: občine in druge lokalne skupnosti, lastniki zemljišč, nevladne organizacije, izobraževalne ustanove in posamezniki iz vseh 28 držav članic.

Nagrade bodo podeljevali najboljšim zgodbam o uspehu na petih področjih:

  • Ohranjanje
  • Socio-ekonomske koristi
  • Komuniciranje
  • Uskladitev nasprotujočih interesov ali pogledov
  • Mreženje in prekmejno sodelovanje.

Rok za prijave je 18. februar 2014. Zmagovalce bodo razglasili na svečanosti, ki bo maja 2014 v Bruslju.

Razpis.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava