Skip to main content

Razstava AQUALUTRA - Vidra, kraljica voda, od 18. maja dalje v Bistri

Na povabilo Tehniškega muzeja Slovenije bo LUTRA, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine maja 2009 preselil razstavo o vidri z naslovom AQUALUTRA, ki je od zadnje jeseni gostovala na gradu Goričko, v grad Bistro pri Vrhniki. 

Prvotna razstava je nastala v okviru projekta LIFE AQUALUTRA - ohranjanje vidre na Goričkem. Ob tej priložnosti bo razstava deležna nekaterih dopolnitev z ugotovitvami projekta Vidra na pragu prestolnice (naročnik: Mestna občina Ljubljana); dodali bodo informacije o vidri na območju novega Krajinskega parka Ljubljansko barje in nazorno pokazali, kako jo spoznamo. Vidra je namreč kvalifikacijska vrsta tudi za območje Natura 2000 Ljubljansko barje; ugotovili so, da prihaja dobesedno pred prag slovenske prestolnice. Niso pa vse živali, ki jih opazimo v Ljubljanici, vidre… S katerimi vrstami vidro najpogosteje zamenjujemo, bodo pojasnili na razstavi in v spremljajoči zloženki.

Vidra se pojavlja tudi na območju kompleksa gradu Bistra, ki je posebno bogat z vodami, tako da si bo znake njene prisotnosti mogoče ogledati tudi ob vodenem obisku razstave.

V sklopu razstave bodo pripravili tudi nekaj zanimivih in poučnih naravoslovnih delavnic za napovedane skupine mladih obiskovalcev.

Razstavne panoje dopolnjujejo dermoplastični preparati živali - vidre in drugih predstavnikov družine kun, ki so bile izključno žrtve prometa, v mavec odlite sledi živali, najdena pletena past za ribe/vidre, strojene kože vider, vidre v umetnosti in vidre v otroški sobi... Razstavo bodo odprli  18. maja ob 17. uri, na mednarodni dan muzejev, na ogled pa bo do 10. septembra. Vabljeni med vidre, tokrat v Bistro!

Kontaktna oseba: Marjana Hönigsfeld Adamič, LUTRA, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine, http://www.aqualutra.si/

Vidra - kraljivc voda / The Otter - Queen of Waters (pdf, 1 stran)

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava