Skip to main content

Regijska delavnica projekta Promocija Nature 2000 in trajnostne rabe prostoživečih populacij

Mednarodna organizacija lovcev FACE in Evropska organizacija lastnikov zemljišč ELO, obe s sedežem v Bruslju, sta v okviru projekta Evropske komisije »Promocija Nature 2000 in trajnostne rabe prostoživečih populacij« organizirali 4 regijske  delavnice na temo lova in ribolova v Evropski uniji. Delo po tematskih skupinah je potekalo v  Poznanju  na Poljskem, Krajinskem parku Vertes pri Budimpešti na Madžarskem, v Milanu, Italija in grških Atenah.

Slovenija, ki je razvrščena tako na kontinentalno, kakor tudi mediteransko območje, je sodelovala na dveh konferencah: na Madžarskem in v Italiji.

V Budimpešti so svoje videnje upravljanja zavarovanih območij, še posebej pa območij Nature 2000, na delavnici 16. in 17. junija predstavili različni deležniki iz Madžarske, Češke, Slovaške, Belgije, Grčije in Slovenije. Sodelovali so tudi predavatelji  iz ELO in FACE, kakor tudi iz okoljskih organizacij IUCN in Bird Life International

Predavatelji so predstavljali svoje izkušnje, zlasti primere dobre prakse učinkovitega upravljanja in sodelovanja upravljavcev z lovci in ribiči, na največje težave pa so opozarjali slovaški predstavniki, ki so se pritoževali nad pomanjkanjem dialoga socialnih partnerjev. Madžarski lovci so menili, da je lov na področjih, ki so zavarovana v okviru Nature 2000 zelo oviran.

Stališča slovenskih lovcev je predstavil  Srečko Žerjav iz Lovske zveze Slovenije, izkušnje upravljavca pa direktor Krajinskega parka Kolpa in ambasador Nature 2000, Boris Grabrijan.

V Sloveniji z izvajanjem lova zaradi razglasitve območij Nature 2000 ni težav, saj je bila večina teh območij že pred tem zavarovana na drugačen način, pri ribolovu pa v soglasju z ribiško družino večje omejitve šele načrtujemo –seveda le z vidika varovanja narave.

V nadaljevanju je sledil ogled krajinskega parka, ki ga v imenu madžarske vlade upravlja lovska enota.

Informacije: Boris Grabrijan, Krajinski park Kolpa, boris.grabrijan@kp-kolpa.si, www.kp-kolpa.si.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava