Skip to main content

Slovenija gostila prireditev ob 20. letnici direktive o habitatih in finančnega programa LIFE

Na Kozjanskem je bila 20. julija 2012 svečanost ob 20. obletnici  direktive o habitatih in finančnega programa EU za okolje LIFE. Gre za eno iz niza prireditev v EU, s katerimi je Evropska komisija skupaj z državami članicami obeležila sprejem direktive o habitatih. Ta  je - skupaj z direktivo o pticah - podlaga za določitev območij Natura 2000.  

Osrednji del prireditve na gradu Podsreda je bila okrogla miza na temo »Natura 2000 kot priložnost za (zeleni) turizem in lokalni razvoj«. Med povabljenimi so bili župani občin, v katerih območja Natura 2000 presegajo polovico občinskega ozemlja, predstavniki turističnega gospodarstva in naravovarstvene institucije.

Minister Bogovič je v svojem prispevku predstavil pomen programa LIFE za ohranjanje narave v Sloveniji, ki je med tujimi gosti eden pomembnih motivov za obisk. Posebej je izpostavil projekte, ki so prispevali k razvoju turistične infrastrukture. Kot je še dejal, je Natura 2000 tudi priložnost za turizem, ljudje pa moramo znati živeti z njo.

Komisar Potočnik je poudaril, da je zmotno prepričanje, da vključitev v Naturo 2000 pomeni ustavitev vseh gospodarskih dejavnosti na tem območju. Po njegovem zaščita območja ne pomeni, da tja ni vstopa za ljudi, temveč ima lahko izrazit gospodarski pomen, še posebej v turizmu. Govor.

Hrvaški minister Zmajlović se je navezal na projekt ministrstva EU Natura 2000 Integration Project in poudaril, da se na tem področju pospešeno pripravljajo na vstop v EU. Povedal je, da so vzpostavili nacionalno ekološko omrežje CRO-NEN, ki je tudi osnova za predlog hrvaških območij Natura 2000.

Direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak je poudarila, da turizem predstavlja pomembno razvojno in poslovno priložnost za Slovenijo, saj se povečuje povpraševanje po turističnih produktih. Pri tem pa mora biti turizem v zeleni deželi, kot je Slovenija, trajnostno naravnan, saj bodo drugače učinki le kratkoročni.

Župan občine Podčetrtek in predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja je osvetlil prizadevanja številnih slovenskih turističnih društev da organizirajo turistično ponudbo tako, da obiskovalcem ponudijo tiste lokalne in regionalne posebnosti, ki jih ne morejo videti in doživeti nikjer drugje.

Andreja Škrabec z zavoda Parnas je razmišljala o tem, kako lahko medved postane pomemben dejavnik širše prepoznavnosti, pa tudi prednosti, od katere bi lahko prebivalci imeli boljše pogoje življenja.

Župan občine Velika Polana Damijan Jaklin je poudaril, da so Polanci, kot močno zavezo začutili naziv Evropska vas štorkelj, ki jim ga je leta 1999 podelila Evropska fundacija Euronatur.

Direktor Kozjanskega parka mag. Hrvoje Teo Oršanič pa je izpostavil, da gre pri Naturi 2000 predvsem za posebno pozornost ogroženim evropskim vrstam in varstvo življenjskih prostorov, ki so prav tako ogroženi.

Na vzporednih prireditvah je otroke iz vrtca je Irena Cerar vodila  po Pravljični naravi Kozjanskega, učenci 5. do 7. razreda OŠ Kozje in Bistrica ob Sotli pa so sodelovali na Lovu na zaklad Natura 2000.

       

Komisar Potočnik si je ob koncu s slovenskim in hrvaškim ministrom ogledal suhi travnik na Vetrniku, ki je bil prvi LIFE projekt v Sloveniji.

Dogodek sta organizirala Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter Evropska komisija ob pomoči Kozjanskega parka in Centra šolskih in obšolskih dejavnosti.

Več:

Fotografije: Miha Rekar.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava