Skip to main content

Slovenski delfini na Novi Zelandiji

Del ekipe društva Morigenos se je v decembru 2013 udeležil svetovne konference o biologiji morskih sesalcev, ki jo organizira Society for Marine Mammalogy ali Združenje za znanost o morskih sesalcih. Konferenca je potekala od 9. do 13. decembra 2013 v Dunedinu, na Novi Zelandiji.

Znanstveniki iz vseh delov sveta so predstavili najnovejše rezultate svojih raziskav. Med prispevki, ki jih je sprejel Znanstveni odbor konference, so bili kar štirje prispevki društva Morigenos. Raziskovalci društva Morigenos so kot prvi avtorji prispevali govorni nastop in poster, ter dva govorna nastopa kot so-avtorji. Tako se tudi Slovenija, s svojo sicer kratko obalo, uvršča na svetovno sceno raziskovanja morskih sesalcev.

V okviru slovenskega projekta za delfine, dolgoročnega programa raziskovanja, monitoringa in varstva delfinov vrste velika pliskavka (Tursiops truncatus) v slovenskih in okoliških vodah, je društvo predstavilo večletno raziskavo s področja preučevanja socialne strukture populacije delfinov slovenskega morja. Raziskava je pokazala, da se delfini združujejo v različne socialne podskupine, ki se med seboj ne mešajo in slovenske vode uporabljajo ob različnih časih. Prav tako se posamezne podskupine ločijo po načinu interakcij z lokalnim ribištvom. Pridobljeni rezultati pomembno prispevajo k razumevanju ekologije te lokalne populacije delfinov in bodo tako pripomogli k še uspešnejšemu varovanju velike pliskavke pri nas. Poleg raziskav na slovenskih delfinih, so člani društva Morigenos predstavili tudi rezultate raziskav opravljenih v tujini, kjer so sodelovali pri analizi in zbiranju podatkov.

Pred odhodom domov je imela ekipa društva možnost spoznati še nekatere vrste morskih sesalcev, ki jih je na Novi Zelandiji res veliko.

                                                                                      Foto: Tilen Genov in Tina Centrih, Morigenos

Več:

Kontakt: Tina Centrih (morigenos@morigenos.org)

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava