Skip to main content

Slovenski finalist za evropsko nagrado Natura 2000

Evropska komisija je razglasila 21 finalistov za evropsko nagrado Natura 2000 za leto 2022. Med finalisti, ki prihajajo iz 11 držav, je tudi slovenski projekt Varuhi mladičev človeške ribice v Postojnski jami. Za svojega favorita lahko glasujete do 27. aprila, zmagovalci bodo znani v mesecu maju.

Virginijus Sinkevičius, evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo, je ob razglasitvi finalistov povedal: »Zaščita in obnova evropske naravne dediščine in biotske raznovrstnosti je ključnega pomena za prilagajanje spreminjajočemu se svetu in zagotavljanje trajnostne prihodnosti za naslednje generacije. Zadnjih 30 let je uspeh evropskega omrežja Natura 2000 posledica neutrudnih prizadevanj na tisoče strokovnjakov za ohranjanje narave, prostovoljcev in deležnikov, ki si prizadevajo za zaščito, obnovo in promocijo narave. Dosežki letošnjih finalistov kažejo na pomen narave in omrežja Natura 2000 pri zagotavljanju odpornosti planeta za našo prihodnost.«

Za svojega favorita lahko do 27. aprila glasujete na tej povezavi

Nagrado državljanov Evrope (European Citizens’ Award) bo prejel finalist z največjim številom glasov na javnem glasovanju. Finaliste bo ocenjevala strokovna žirija, ki bo izbrala zmagovalca v vsakih od petih kategorij. Šest zmagovalcev bodo razglasili na slovesnosti 18. maja 2022.

Poleg Slovenije finalisti prihajajo iz Avstrije, Bolgarije, Estonije, Francije, Nemčije, Grčije, Italije, Litve, Portugalske in Španije ter pri čezmejnih projektih tudi s Cipra in Hrvaške. Predstavitve finalistov si lahko ogledate tukaj.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava