Skip to main content

Zelena Evropa o Ljubljani, programu LIFE in varstvu narave v Sloveniji

V maju se je v Ljubljani mudila ekipa Radio Televizije Srbija, ki je kot prvo mesto serije Zelena Evropa izbrala prav slovensko prestolnico. V sklopu serije predstavljajo najboljše ekološke rešitve v Evropski uniji. Začeli so z Ljubljano, kot primera dobre prakse pa bodo obiskali še Dunaj in Pariz. V oddaji so odkrivali mestno središče brez prometa, preskusili električno vozilo Kavalir in se sprehodili po parku Tivoli. Kaj jih je najbolj navdušilo in kdo je na vsak način želel pred kamero, si oglejte v oddaji.

Ljubljana je v letu 2016 ponosno nosila naziv zelene prestolnice Evrope, najvišje priznanje mestom na področju trajnostnega razvoja. Še več, v lanskem letu se je uvrstila na prvo mesto lestvice dvajsetih najbolj zelenih prestolnic Evrope. Žirijo so med drugim prepričali kakovost ljubljanskega zraka in vode, obsežne zelene površine na prebivalca, urejenost javnega prevoza in kolesarskih poti ter trajnostni turizem.

V prvi oddaji serije Zelena Evropa o Ljubljani se z voditeljico Dragano Živojnovič podamo po mestnem središču vse do parka Tivoli. V pogovoru z naravovarstveno svetnico Matejo Nose Marolt iz JP VOKA Snaga d.o.o. sta govorili o bogastvu naravne in kulturne dediščine v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Biotsko pestrost kot naravno dediščino v Evropi varujemo tudi z Naturo 2000, pri čemer ima ključno vlogo program LIFE. Projekte programa LIFE je predstavila Maja Cipot, vodja projekta LIFE-IP NATURA.SI. Cipotova je povedala: »V okviru projekta LIFE-IP NATURA.SI povezujemo ključne ljudi in institucije, ki so odgovorne, da dosegamo cilje Nature 2000 v Sloveniji.« Med pomembnejšimi aktivnostmi za doseganje ciljev varstva narave je spreminjanje navad ljudi. Kako k temu prispeva komuniciranje je pojasnila Vesna Stanić iz Zavoda Štirna. Z Rokom Černetom z Zavoda za gozdove Slovenije pa sta govorila o projektu LIFE LYNX, s katerim rešujejo risa v Dinaridih in jugovzhodnih Alpah pred izumrtjem.

 

V drugem delu serije Zelena Evropa o Ljubljani se z voditeljico sprehodimo po ekoloških vrtičkih in med javnimi sadovnjaki ter obiščemo najmodernejši center za predelavo odpadkov v Evropi (RCERO). Kakšne ukrepe Slovenija izvaja v zvezi z zmanjšanjem emisij toplogrednih plinov do leta 2020 oziroma 2030, izvemo v pogovoru s člani ekipe projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, ki s svojimi aktivnostmi prispeva k njihovemu učinkovitejšemu izvajanju.

 

Oba dela oddaje sta v srbskem jeziku, izjave sogovornikov pa lahko spremljate v slovenščini. 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava