Skip to main content

Življenje netopirjev v cerkvi Marijinega imena v Goriči vasi v Ribnici

V mesecu netopirjev smo se s Primožem Presetnikom, biologom in strokovnjakom za varstvo netopirjev iz Centra za kartografijo flore in favne, odpravili v cerkev, ki se lahko pohvali z eno največjih skupin navadnih netopirjev v Sloveniji. Vendar številke niso edini pokazatelj skrbnosti in odgovornosti do netopirjev, ki ju udejanjajo ključar Andrej Pucelj in njegovi sovaščani.

 

 

Gospod Andrej Pucelj je nalogo ključarja farne cerkve prevzel od svojega očeta leta 1983 - pred skoraj 40 leti. V teh letih so cerkev obnavljali in po svojih najboljših močeh skrbeli za to izjemno stavbo kulturne dediščine pri nas in njene prebivalce - netopirje. Nekatere prilagoditve pri obnovah so izvedli prav zato, da se netopirji k njim vračajo.

V zvoniku cerkve živijo navadni netopirji, v cerkveni ladji pa mali podkovnjaki. Ključar od prvih popisov netopirjev v posebni mapi z napisom “Netopirji” shranjuje vse rezultate, članke iz medijev, fotografije in druge zanimivosti. Pri vsakoletnem čiščenju netopirskega gvana mu pomagajo sovaščani, nekateri tudi zato, da dobijo vrečo gvana, ki velja za zelo cenjeno in v trgovinah drago gnojilo.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava