Skip to main content

Znani izžrebanci prve nagradne igre Natura 2000

Prvo nagradno igro Natura 2000, ki je potekala v Gorenjskem glasu od 1. do 15. junija, smo uspešno zaključili. Na naslov Ministrstva za okolje in prostor je prispelo kar 86 odgovorov.

Pravilen odgovor na naše vprašanje se je glasil ruševec . Med poslanimi odgovori je komisija v torek, 19. junija, izžrebala deset nagrajencev.

Majico in nahrbtnik Natura 2000 dobijo:

  1. Jože Šmid, Železniki,
  2. Jana Osterman, Visoko,
  3. Danica Jamar, Žirovnica.

Majico Natura 2000 dobijo:

  1. Ana Košenina, Škofja Loka,
  2. Roman Iskra, Jesenice,
  3. Vinko Pintar, Poljane,
  4. Andrej Jalen, Bohinjska Bela,
  5. Helena Frelih, Železniki,
  6. Veronika Glavač, Mavčiče,
  7. Tatjana Corn, Sovodenj.

Nagrajencem čestitamo, nagrade bodo prejeli po pošti. Vsem, ki ste nam pisali,  se zahvaljujemo za sodelovanje. Več sodelujočih je odgovorilo, da je na sliki divji petelin. Žal je bil ta odgovor napačen. Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) smo zato prosili, naj opišejo razliko.

Tomaž Mihelič, varstveni ornitolog, nam je tako odgovoril, da samčka ruševca najlažje prepoznamo po njegovi obarvanosti in velikosti. Od še enkrat večjega divjega petelina ga ločimo po značilnih ukrivljenih peresih oziroma "krivcih" v repu. Razlikovalni znaki so tudi popolnoma črn kljun, belo podrepno perje in značilna rdeča kožna guba (roža) na glavi. Ta v času parjenja, ko nabrekne, prekrije skoraj celotno teme. Jasen razlikovalni znak je tudi njegovo značilno oglašanje - gruljenje, ki ga pa žal preko fotografije ni mogoče zaznati. Kar je po besedah g. Miheliča še en razlog več, da se že spomladi odpravimo v gore.

Še zanimivost: ruševec je upodobljen v grbu občine Kranjska Gora, katere več kot polovica leži v območju Nature 2000.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava