Natisni stran
Pomanjšaj Povečaj

Kaj je RSS?

Kaj je RSS?

V dobi informacij je težko slediti vsem novicam in zgodbam. Veliko časa nam je prihranjenega, če izbrane informacije poiščejo nas, namesto da mi iščemo njih.

RSS (‘Really Simple Syndication’ ali ‘resnično preproste objave’) vas obvešča, da so spletna mesta, ki ste jih izbrali kot relevantna, posodobila svojo vsebino. Zadnje novice (kot tudi audio, video in foto datoteke) takoj po objavi najdete na enem mestu, ne da bi morali vsak dan obiskati vsako spletno mesto posebej. Uporabniki ste tako vedno v koraku z najbolj svežimi informacijami, ki vas zanimajo, hkrati pa vam je prihranjeno zamudno brskanje.

KAKO ZAČNEM UPORABLJATI RSS?

Dandanes že večina spletnih mest omogoča RSS spremljanje tekstovnih in video objav.

Informacije posredovane s pomočjo RSS lahko spremljate na več načinov. V nadaljevanju so predstavljeni trije najbolj pogosti:

• Spletna brskalnika Mozilla Firefox in Internet Explorer 7 omogočata enostavno naročanje RSS objav. Če kliknete na kvadratek in ga povlečete v osebno orodno vrstico, se bo tam ustvaril živi zaznamek. Klik nanj vam ponudi seznam zadnjih objav za izbrano spletno mesto, te pa po želji lahko odprete vsako v svojem zavihku.

• Za spremljanje RSS objav obstajajo posebne aplikacije, ki vam informacije iz različnih spletnih virov posredujejo na enem mestu. Med pogosto uporabljenimi so: RSS Bandit, Freereader in Google Reader, ki jih je z interneta mogoče prenesti varno in brezplačno.

• Office Outlook 2007 ima RSS aplikacijo že vgrajeno in vam tako omogoča, da se naročite na vire RSS in nato berete vsebino ali sledite povezavam. Ko vidite povezavo do vira ali ikono RSS, kot je ikona na vrhu te strani, jo kliknite. V kolikor imate Microsoft Office Outlook 2007 nastavljen kot privzeti RSS odjemalec, vas bo samodejno naročil na tisti vir RSS.

Natura2000 RSS:


Na vrh