Skip to main content

Divja Slovenija pritegnila toliko gledalcev kot zadnja etapa kolesarske dirke po Franciji 2020

Čeprav igralska zasedba Divje Slovenije šteje veliko članov, številni med njimi še niso dobili svoje priložnosti na filmskem platnu. Naravoslovni dokumentarni film Divja Slovenija prikazuje ravno tisti manj znani rastlinski in živalski svet, ki se prepleta skozi pokrajinsko pestrost celotne Slovenije. Ob koncu leta je film doživel tudi premiero na malih ekranih in po številu gledalcev na TV Slovenija 1 stopa ob bok največjim športnim dogodkom, ki tradicionalno dosegajo najvišje gledanosti.

Naravoslovni dokumentarni film Divja Slovenija avtorja Mateja Vraniča je prvi, ki v zelo široki zasedbi živalskih in rastlinskih vrst ter petih ekosistemov zaobjema pestrost slovenske narave. Po kinematografski premieri konec avgusta 2021, ki se jo je udeležilo skoraj 400 gledalcev v kinu na prostem v Arboretumu Volčji Potok, se je na praznik 30-letnice samostojnosti države RTV Slovenija odločila za premierno predvajanje na njenem prvem televizijskem programu. Po podatkih RTV Slovenija si je film ogledalo 216.000 vseh gledalcev oz. 24-odstotni delež gledalcev televizije. 

Po nedeljski TV premieri so čestitke deževale z vseh strani, nas pa je zanimalo, kateri televizijske vsebine so v preteklosti dosegle podobno število gledalcev. Za primerjavo: zadnjo etapo kolesarske dirke po Franciji leta 2020, ko sta prvo in drugo mesto prvič zasedla Slovenca - Tadej Pogačar in Primož Roglič, si je ogledalo 218.900 vseh gledalcev. 

“Zaključek leta s TV premiero Divje Slovenije ob državnem prazniku je res lepo priznanje za mojo ekipo,” je povedal avtor filma Matej Vranič: “S filmom smo dokazali, da slovenski filmski svet potrebuje več naravoslovne produkcije. To dokazuje tudi nagrada na Bovec Outdoor Film Festivalu, kjer so gledalci Divjo Slovenijo izbrali za najboljši domači film na festivalu.”

Kje si še lahko ogledate Divjo Slovenijo?

Naravoslovni dokumentarni film Divja Slovenija se v začetku februarja iz kina seli v spletni kino in bo na voljo na ogled na spletni platformi Art kino mreže Slovenije (video na zahtevo) v slovenski in angleški različici. Zagotovo pa bo RTV Slovenija film uvrstila v program tudi v letu 2022.

kolaž fotografij 6 živali, ki nastopajo v filmu Divja Slovenija, spodnjo polovico kolaža predstavlja fotografija gorske pokrajine z napisom Divja Slovenija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava