Skip to main content

Natura 2000 na sejmu AGRA

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) se že tradicionalno udeležuje največjega slovenskega kmetijsko živilskega sejma AGRA. Ker pa so tudi eden izmed 15 partnerjev v LIFE integriranem projektu za okrepljeno upravljanje Nature 2000, so letos na sejmu del predstavitve namenili tudi največjemu svetovnemu naravovarstvenemu omrežju.

Sodelavci KGZS so na sejmu AGRA obiskovalcem predstavili povezovanje med kmetijstvom in Naturo 2000. Obiskovalci so več lahko izvedeli tudi v zloženki Kmetijstvo in Natura 2000, ki so jo pripravili v Zavodu Štirna v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kar 50 obiskovalcev je želelo več informacij o Naturi 2000. Ob kolesu sreče pa so za pravilne odgovore o Naturi 2000 prejeli tudi uporabno darilo. 

Matevž Močnik Grčar, sodelavec na projektu LIFE-IP NATURA.SI, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije: »Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije se dobro zavedamo iskanja ravnotežja med varstvom narave in kmetijsko proizvodnjo. Kmetje z naravo sodelujejo vsak dan, zato da lahko pridelajo kakovostno hrano. Imamo tudi primere, kjer imamo iste cilje varstvo narave in kmetje – saj le tako ohranjamo krajino in s tem tudi prostor za določene vrste. Natura 2000 nam je pri iskanju ravnotežja lahko v pomoč. Pred nas postavlja zahtevo po dialogu med kmetijstvom in varstvom narave – prinaša pa tudi možnost nadomestil za varovanje narave. Zato je pomembno, da je tudi KGZS kot predstavnik kmetijstva eden izmed partnerjev v projektu krepitve upravljanja Nature 2000.«

V Sloveniji Natura 2000 pokriva dobrih 37 odstotkov ozemlja, okrog 20 % Nature 2000 pa je na kmetijskih površinah. V letu 2019 so bili zaradi Nature 2000 opredeljeni naravovarstveni ukrepi na skupno 6,4 % vseh kmetijskih zemljišč v uporabi v Sloveniji. Kmetijske površine so se v Sloveniji v zadnjih letih nekoliko povečale, tudi znotraj Nature 2000 opažamo enak trend pri obsegu kmetijskih površin. Ukrepi vezani na Naturo 2000 so med manjšimi po obsegu. 

Stojnica KGZS-ja na sejmu Agra (Foto: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije)

Foto: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

Stojnica KGZS-ja na sejmu Agra (Foto: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije)

Foto: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava