Skip to main content

Otvoritev v Krajinskem parku Strunjan

V Krajinskem parku Strunjan so odprli nove prostore za obiskovalce parka, solinarje in upravo parka. Preuredili so dve stari solinarski hišici. V manjši sta informacijski center za obiskovalce z razstavnim prostorom in uprava parka, v večji pa predstavitev solinarstva in prostori za solinarje.

"V Sloveniji je ves čas živel strah, da bo Natura 2000 zaustavila razvoj posameznih območij", je na otvoritvi spomnil minister za kmetijstvo in okolje Židan. Kot je dodal, pa ravno ta krajinski park "dokazuje, da je Natura 2000 tudi prednost," saj omogoča ohranitev lokalnih posebnosti in hkrati razvoj gospodarskih aktivnosti. Ocenil je tudi, da bodo strunjanski model morali uporabiti tudi drugje (poroča STA).

Ureditev je bila financirana iz sredstev EU (iz Evropskega sklada za regionalni razvoj), Ministrstva za kmetijstvo in okolje, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter parka. Sredstva za ureditev infrastrukture  iz operativnega programa za regionalni razvoj sta, poleg Krajinskega parka Strunjan, pridobila tudi  informacijska centra oziroma sedeža Triglavskega narodnega parka Bohinjka in naravnega rezervata Škocjanski zatok, kjer se bo gradnja pričela v kratkem. Vsa tri zavarovana območja so hkrati tudi območja Natura 2000.

Foto: Samanta Makovac /Arhiv KP Strunjan

Več:

 

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava