Skip to main content

V Trenti privlačno predstavili tudi Natura 2000 vrste

S pomočjo nove predstavitve v Informacijskem središču Dom Trenta o biotski pestrosti Triglavskega narodnega parka bodo obiskovalci lahko na zanimiv in privlačen način spoznali raznolike rastline in živali narodnega parka. Med njimi so tudi ti. Natura 2000 vrste rastlin: alpska možina, Zoisova zvončica; in živali: alpski kozliček, soška postrv,  planinski orel, divji petelin, mali skovik, črna žolna, belka, ruševec in rjavi medved.

Razstava na osrednjem stebru Informacijskega središča predstavlja rastlinske in živalske vrste v različnih življenjskih okoljih in višinskih pasovih parka. Osrednji 11-metrski steber v avli Doma Trenta se je s predstavitvijo prelevil v pisani svet parka od dna doline Soče do najvišjih vrhov. S pomočjo risb je prikazanih 34 rastlinskih in živalskih vrst v njihovih značilnih okoljih.

Novost so tudi zasloni na dotik, kjer so vse vrste opisane, pri živalih pa lahko obiskovalci celo poslušajo njihovo oglašanje. Opremljena je še z zvočnimi posnetki tekstov, kar pomeni, da je primerna tudi za slepe in slabovidne. Ob odprtju razstave je izšel tudi promocijski letak.

Nova razstava, ki je nastala v okviru projekta HABIT-CHANGE, ki ga sofinancira Evropski regionalni sklad za razvoj (program Srednja Evropa), pomeni pomembno pridobitev informacijskega središča, ki ga letno obišče več kot 25.000 obiskovalcev. Prvi obiskovalci razstave so bili že pred uradnim odprtjem učenci osnovne šole Soča, edine osnovne šole znotraj Triglavskega narodnega parka. V okviru Belarjevih dni (22. in 23 maja) pa si je razstavo ogledalo tudi že preko 500 otrok.

Vabljeni na ogled.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava