Skip to main content

Z nalepko opozarjamo na živali na cesti

Pomlad je čas, ko živali postanejo bolj dejavne in zato tudi bolj mobilne. To pomeni, da jih pogosteje srečujemo tudi na cestah. Posebno pozorni moramo biti na nenaseljenih območjih, še bolj v jutranjem svitu, večernem mraku in ponoči. Z zavestnim zmanjšanjem hitrosti, ki je posebno pomembno pri vožnji skozi gozdnato območje, ob robu gozda ali prehodu na njive in travnike, lahko bistveno zmanjšamo verjetnost nezgode z živaljo. Zavarovana območja v Sloveniji, kot so krajinski parki, so za zavarovanje izbrana prav zaradi bogate biotske pestrosti. Pomagajmo jo ohranjati! Opazujmo svetleče oči - to so živalske kresničke! Večinoma so znamenje, da njihov lastnik hodi v bližini ceste in kaj lahko zaide tudi na cestišče.

Cestna morija dvoživk je za letošnje leto povečini minila. Zdaj so na vrsti ježi, veverice, kune in druge manjše živali, tačas pa se posebno pogosto na cesti znajde srnjad. Če boste za krmilom pozorni, boste najverjetneje preprečili najhujše.

Kaj pa voznik, ki v prekratki varnostni razdalji nestrpno vozi za vami? Opozorite ga, da boste zaradi živali morda zavrli. Kako? Z nalepko STOPJEŽ, ki jo je v okviru projekta s podporo švicarske vlade pripravil Inštitut LUTRA. Dobite jo brezplačno, če svojo željo sporočite na naslov organizacije. Pogoj za pridobitev nalepke je le, da jo nalepite na zadnji del avtomobila in fotografijo le-tega pošljete po elektronski pošti na naslov info@lutra.si. Pohitite, pomlad je tu in z njo živali na cesti! Vsako ohranjeno življenje šteje.

Več na www.stopjez.lutra.si

Kontaktna oseba: Marjana Hönigsfeld Adamič (marjana@lutra.si)

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava